Последният съветски лидер Михаил Горбачов посрещна днес 90-ия си рожден ден под карантина, "уморен", както и целия свят, от ограниченията заради новия коронавирус, предаде Франс прес, като се позова на негов представител.

Поздравления по случай юбилея пристигат от целия свят. Руският президент Владимир Путин, американският му колега Джо Байдън и германската канцлерка Англеа Меркел отправиха най-добри пожелания към рожденика, каза говорителят на Фондация "Горбачов" Владимир Поляков. Той отбеляза, че последният съветски лидер е получил огромен брой поздрави.

"(Горбачов) е под карантина в болница до края на пандемията", уточни Поляков. Той подчерта, че юбилярът "е изморен от всичко това, както всички нас".

Горбачов ще празнува рождения си ден с близки и приятели при спазване на мерките за социална дистанция и чрез видеоконферентна връзка.

"Организирали сме всичко", заяви Поляков.

В своята поздравителна телеграма руският президент Владимир Путин похвали Горбачов като изключителен държавник, повлиял на хода на историята, отбелязва АФП.

Горбачов, който през 80-те години на миналия век се бореше за контрол върху въоръженията и продемократични реформи в СССР, е признат по света за приноса си за приключването на Студената война, отбелязва Ройтерс. В Русия обаче той е критикуван като виновник за болезненото разпадане на Съветския съюз през 1991 г., посочва агенцията.

Тя припомня и че политическото наследство на последния съветски лидер пострада през последните години поради връщането на отношенията между Вашингтон и Москва до ниските нива от времето на Студената война. Този процес ускори отказването от двустранен договор, забраняващ разполагането по суша на редица видове балистични ракети. Когато Русия анексира украинския полуостров Крим през 2014 г., американско-руските отношения се влошиха допълнително.

Путин поздрави Горбачов с телеграма, в която го нарече изтъкнат държавен деец на съвремието, предаде ТАСС.

"Вие по право принадлежите към плеядата от ярки, оригинални хора, изтъкнати държавни дейци на съвремието, значимо повлияли хода на родната и на световната история", отбелязва Путин в поздравлението до юбиляря.

Професионалният и жизненият опит, енергичността и творческият потенциал на Горбачов му помагат и до днес активно да участва в обществения живот, да следи осъществяването на международни хуманитарни проекти, посочва Путин в телеграмата, публикувана на сайта на Кремъл.

"В Германия няма да бъдат забравени мъжествените ви действия в името на мира и свободата. С политическите си решения и вярата в обединена Германия вие дадохте решаващ принос, за да бъде преодоляно по мирен път разцеплението на европейския континент", се казва в поздравително послание до последния съветски лидер от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, разпространено от офиса му в Берлин.

В интервю за ТАСС по повод днешния си юбилей Горбачов заявява, че гласността е била необходимо условие за преобразованията в Съветския съюз.

"Без гласност в страната нищо нямаше да се промени", казва той.

Горбачов отбелязва, че го критикуват заради неговата "доверчивост".

"Но ако нямах доверие към хората, към народа, перестройката изобщо нямаше да започне", изтъква той, посочвайки, че смята перестройката за главното дело на живота си. "Дълбоко съм убеден, че перестройката бе необходима и че я водехме във вярната посока. Основното, което постигнахме в страната, е, че хората получиха свобода, сложиха край на тоталитарната система".

Той определя като ключови постижения на международната арена от онова време края на Студената война и радикалното намаляване на броя на ядрените оръжия.