Три нови области на страната вече са минали в "червената зона" по разпространение на коронавируса спрямо миналата седмица. Три четвърти от картата на България за разпространението на коронавируса е в този цвят.

Така областите в червено със заболяемост над 120 на 100 хил. души вече са 22. Една област остава оцветена в жълто (20-60 души на 100 хил. души) - Търговище. Пет са в оранжевата зона - със заболеваемост между 60 и 120 души.

В Кюстендил заболелите вече са 487 на 100 хил.

Враца и Плевен също прехвърлиха бариерата от 400 заразени на 100 хил. - съответно 404 и 401.

В София и Бургас заразените са 362 на 100 хил. души.

 

Източник Национален център по заразни и инфекциозни болести.

52 г. е средната възраст на новодиагностицираните към 2 март.

Общинските болници в София разкриват още 110 COVID легла

Общинските болници в София разкриват допълнителни 110 легла за лечение на пациенти с COVID-19, съобщават от Столичната община.

Още 50 легла в Първа градска, с което леглата стават общо 121, 15 – в Четвърта градска и стават 30.

В Пета МБАЛ новоразкритите легла са 35 и стават общо 105, а във Втора градска се увеличават с 10 и ще станат 40.

От здравното министерство уточняват пред БНР, че мярката е превантивна и засега проблем с капацитета на лечебните заведения в София да приемат болни с COVID-19 няма.

Още миналия четвъртък на редовния брифинг проф. Венцислав Мутафчийски съобщи, че леглата за COVID пациенти във ВМА, "Пирогов"и т. н. са пред изчерпване.

По данни на доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в Александровска болница от днес, в COVID отделението на лечебното заведение през последната седмица се е увеличил рязко броят на приетите болни, които са в доста сериозно състояние. 

"Зелени коридори"

На 3 март "Софиямед" отваря два пункта за свободен достъп до ваксините на "АстраЗенека" срещу COVID-19. Местата ще са в диагностично-консултатитвните центрове на бул. Г. М. Димитров и в "Люлин". Работното време (или до изчерпване на количествата) е съответно от 9 часа до 16 часа и от 10 до 16 часа. 

Директорът на болницата за спешна помощ "Пирогов" Асен Балтов прогнозира, че т. нар. зелени коридори, в рамките на които се ваксинират всички желаещи, независимо от приоритетните групи, ще отворят отново след 15 март - след като премине първата фаза на ваксиниране на членовете на избирателните комисии.