СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Категорично НЕ! на членството на Украйна в НАТО. Острата позиция е на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, изразена пред онлайн изданието на  сп. “Шпигел”.

Поводът? В петък правителството в Киев включи в коалиционния договор темата за членство в пакта като приоритетна цел.
Москва настоява Западът да даде гаранции, че няма да се допусне Украйна да бъде приета в НАТО.

“Относно членството на Украйна в Северноатлантическия алианс мога само да повторя това, което вече преди месеци казах – аз съм за партньорски отношения на Украйна с НАТО, но не и за нейно членство в пакта”, заявява Щайнмайер.

Така той демонстрира разнобой с Вашингтон. Изявлението на дипломат номер 1 на Берлин дойде след становище на САЩ. Говорител на Държавния департамент оповести, че Вашингтон няма никакви задръжки относно членството на Украйна в НАТО: “Нашата политика по този въпрос е вратата да остане отворена. Украинците имат право сами да решават по какъв път да поемат.”

Щайнмайер стига дори по-далеч. В дългосрочен план той не смятал за реалистично приемането на Украйна дори в Европейския съюз. Модернизирането в областта на икономиката и политиката на Киев било “проект на поколения”.

“Ето защо днес няма смисъл да се спекулира относно членство на Украйна (в ЕС – б. а.) в едно далечно бъдеще”, е позицията на Щайнмайер. Същевреченно той призовава украинското правителство най-сетне да отвори пътя за осъществяване на необходимите реформи в страната.

“Повече от 20 години, след като беше обявена държавната независимост, хората в Украйна заслужават тяхното правителство най-сетне да се залови с цялата си решителност с преборването на корупцията и с шуробаджанащината в икономиката и действително да подхване реформите от всички страни. Вече няма време за губене”, бичува германският социалдемократ.

Същевременно обаче той изразява опасения, че Москва се стремяла да отцепи Източна Украйна от останалата част на страната, и то трайно.

“Да се надяваме, че нещата в Източна Украйна не са окончателно решени. Вярвам дословно на Русия, че тя не желае да разруши единството на Украйна”, заявява Щайнмайер, но и трезво допълва: “Реалността обаче говори на друг език.”

Германският външен министър предупреждава в никакъв случай да не се прекъсва нишката на диалога с Русия. Той изразява и мнение, че изострянето на позициите спрямо президента Владимир Путин било излишно и дори опасно.

Според Щайнмайер се стигнало до опасна ескалация на реториката на  световните лидери миналия уикенд по време на срещата на Г-20 в Бризбейн, Австралия. Тогава от икономически форумът се первърна в политически с основна тема Украйна.

Путин беше подложен от Запада на огромен натиск и напусна срещата преди да дочака подписването на съвместния протокол.
След близо 4-часов разговор с Путин в Бризбейн канцлерката Ангела Меркел заговори за опасност от повсеместен световен пожар. Тя призова Запада да не си затваря очите, но и изключи военна намеса в Източна Украйна. Подобен горещ конфликт нито щял да реши проблемите, нито било възможно той да бъде ограничен.

Попитан сега няма ли разнобой между него и Меркел, Щайнмайер е категоричен: “Нямаме различия в мненията с канцлерката.” Изявленията й обаче в Австралия били пресилени.

Съвсем рзлична позиция обаче изрази днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Вратата на пакта за Украйна остава отворена. Помня, че на срещата в Букурещ решихме, че тя ще стане членка. Това решение важи, ако Украйна изпълни критериите за членство”, каза той на заседание на парламентарната асамблея на НАТО в Хага.