Най-новият прототип на SpaceX проведе успешен полет, приземи се и... 8 минути по-късно експлодира, предаде space.com.

Големият SN10, изграден от неръждаема стомана (съкратено от „Сериен номер 10“), напусна площадката на компанията в Южен Тексас в 01:15 часа българско време, издигна се на 10 километра надморска височина и след това се върна на Земята, като плавно кацна 6 минути и 20 секунди след излитането.

Това беше третият изпитателен полет на височина за превозно средство от модела Starship, но първият, който се отличава с успешно кацане. Двамата непосредствени предшественици на SN10, SN8 и SN9, също излетяха добре - съответно на 9 декември 2020 г. и 2 февруари 2021 г., но се удариха силно в земята при приземяването.

"Трети път за късмет, както се казва", заяви главният инженер на SpaceX Джон Инспрукър по време на старта на уеб предаването на компанията.

"Имахме успешно меко приземяване на площадката за кацане, с което завършва красивият тестов полет на Starship 10.“

Но това не бе краят на историята. Пламъци бяха видими близо до базата на SN10 малко след кацането и това беше знак за това, което предстоеше да се случи: превозното средство експлодира на площадката в 01:30 часа българско време.

SpaceX разработва Starship, като целта е ракетата да транспортира космонавти на мисии до Луната, Марс и други далечни дестинации.