Дни след като SpaceX и японски милиардер обявиха кастинг за първите туристи до Луната, редица стартъпи съобщиха за амбициозни планове - да създадат първите космически хотели преди края на десетилетието.

Orbital Assembly и Voyager Station са два от стартъпите, които обещават до 2027 г. да можем да прекараме уикенд в орбита в луксозен хотел. Ако можем да си позволим пътуването и престоя, разбира се.

Те планират да започнат строежа на тези хотели съвсем скоро - през 2025 г., разказва Gizmodo.

А при наличието на частни космически полети, първият от които се очаква през 2023 г., това може би е осъществима реалност.

Подобни обещания обаче са давани многократно от хотелиери през последните 6 десетилетия, припомнят от онлайн изданието. Първата реклама, която обещава хотел на Луната, е пусната през далечната 1962 г. - 7 години преди Нийл Армстронг да стъпи на спътника ни. 

"Независимо кой стигне първи до Луната, Русия или САЩ (и имам усещане, че ще е един от астронавтите от Кейп Канаверал), смятам да построя първия хотел на луната.

Ще го нарека "98 Хотел" II и ще има всички удобства на космическата епоха.

Да се отиде до Луната и да се построи хотел там не е толкова фантастично, колкото звучи. Живеем в свят, в който трудното става нормално и днешното невъзможно е утрешното обичайно. Живеем в епохата на неочакваното и невероятното.

Не го поставяйте под въпрос... живейте го!", гласи рекламата.

Въпросният "98 Хотел" все още съществува, но неговият наследник на Луната за жалост не е налице.