Около 100 социалисти от партийната структура във Варна и областта напускат БСП. Това съобщават местни медии. Сред напускащите има местни ръководители, общински съветници, кметове и редови членове. На отделни места напускат цели организаци. Те не са съгласни с методите на партийната върхушка, която според тях ги карала да воюват помежду си.

Съветниците и кметовете ще изпълнят поетата към избирателите си отговорност през мандата в качеството си на независими. Всички напускащи твърдят, че ще отстояват лявата идея за свобода, справедливост и солидарност и без да са правно свързани с партия.

Отцепниците критикуват ръководството за неспазване устава, неправилна управленска, кадрова и изборна политика, наложен авторитаризъм, липса на диалогичност, демократичност и прозрачност, крайност в действията спрямо партийни членове, преследване на неудобните с всякакви средства, предприемане на мерки за партийно въздействие, включително и изключвания от БСП.

Те посочват и конкретни факти:

- противоуставното провеждане на избора на областен съвет на БСП през октомври 2020 г, без кворум и без проведени задължително предхождащи го конференции за излъчване на делегати, респ. членове, разглеждане на подадена жалба срещу което няма вече близо 5 месеца;

- в регистрираната листа на кандидати за народни представители липсват доказали се лица с обществена подкрепа и доказан професионализъм, въпреки големия им брой номинации;

- демонстрираната пасивност и липса на подкрепа от страна на партията спрямо настоящия народен представител от БСП д-р Десислав Тасков, който близо месец беше доброволец и се бореше за живота на тежко болните пациенти от Ковид;

- катастрофалната загуба в избора за кмет на с. Слънчево, общ. Аксаково, в който резултатът на БСП е едва 1/10 от резултата на основния опонент – ГЕРБ.

Социалистите напускат БСП и поради съществени разминавания в разбиранията си с ръководството на партията относно партийната управленска политика на местно ниво.

Все още няма коментар от "Позитано" 20.