Президентът Румен Радев или лъже, или самият е бил излъган.

Това предположи в четвъртък по време на редовния брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов.

Поводът - имало ли е или не забрана за отбелязването на Трети март, националния празник на България, на връх Шипка.

"Лъжа е, че е било забранено да се проведе празненството на връх Шипка", каза министърът за думите на Радев, че управляващите "карантинират националната памет".

"Много ми е трудно, когато аз трябва да се обяснявам за лъжите на хората, които ги изричат", коментира още Ангелов.

Румен Радев на няколко пъти вчера в различни свои обръщения акцентираше на опита на здравните власти да бъдат забранени честванията.

В навечерието на празника община Габрово обяви, че отменя тържествения ритуал на Шипка, като това става по препоръка на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Провеждането на организирани тържества е нецелесъобразно – посочи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в отговор на запитване, оправено до Министерството на здравеопазването по повод честването.

Причината била в повишаването на броя на новорегистрираните случаи на COVID-19 в страната, и традиционното струпване на много хора. Затова организаторът на тържествата - Община Габрово, обяви, че отменя предвидения църковно–военен ритуал, както и организирания транспорт за граждани. Последваха множеството реакции в дух "как може заведенията да отварят, а на открито да е по-опасно".

Вчера на върха бяха и президентът Румен Радев, и шефката на парламента Цвета Караянчева. В тази ситуация има донякъде дежавю, тъй като подобни ограничения имаше и миналата година, още преди откриването в страната на първите случаи на коронавирус. Тогава президентът не се съобрази и отиде на Шипка, там като гражданка се оказа и Караянчева. Последва остра, задочна размяна на реплики.

Според обясненията на здравния министър днес обаче, забрана не е имало. Като той прочете отговор до дирекция "Държавния протокол", която организира подобни събития като отбелязването на националния празник. Там се казва: "Предвид значимостта и символиката на националния празник на Република България 3 март, считаме, че провеждането на празнични събития следва да бъде позволено, но ограничено до провеждане на открито".

"Айде сега ми кажете кое беше забранено?

Кое беше забранено на Трети март, имаше ли пропускателен пункт, имаше ли органи на РЗИ, спираха ли се хора, има ли наказани, защото са там?...

Много ми е трудно, когато аз трябва да се обяснявам за лъжите на хората, които ги изричат. Не ми се коментират думите на президента.

Когато се излъчват толкова лъжи в публичното пространство, започвам да разбирам обикновените хора. Ето това ги отвращава - лъжата", коментира Ангелов, който е водач на две листи на ГЕРБ за парламентарните избори.