И тази седмица правителството не пропусна да раздаде милиони левове по различни направления - най-вече към общините, както и да се похвали с вече преведени средства. 

Така например от пресслужбата на Министерския съвет разпространиха информация за преведени преди два дни 71 милиона лева по схемата за преходна национална помощ за тютюн. Финансовата подкрепа е изплатена на близо 40 000 земеделски стопани.  Помощта се изплаща за единадесета поредна година.

Финансовата помощ от над 71 милиона лева е изплатена за Кампания 2020 на производителите, които са отглеждали сортовите групи „Каба Кулак“, „Бърлей“, „Виржиния“ и „Басми“ през референтния период 2007-2009 г. Право на подпомагане имат земеделски стопани, които са отглеждали тютюн през поне една от годините, включени в референтния период 2007 - 2009 г. 

На общините за ремонти

На редовното сиседмично заседание (отложено за днес заради вчерашния национален празник) правителството отпусна 14 милиона лева за ремонти и инфраструктурни проекти в 10 общини и за изграждане на нов корпус в Русенския университет. Отново са били "строени" и кметовете - за да благодарят лично и това да бъде сведено до обществеността чрез правителствената пресслужба. Това е практика, която кабинетът напоследък опитва да наложи. Преди това средствата просто се отпускаха с редови постановления, без да се изисква присъствието на представителите на местната власт.

10,5 милиона лева получиха Аксаково, Враца, Сливница, Велинград, Драгичево, Пордим, Тутракан, Елин Пелин, Етрополе. Отделно по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване се подпомага община Панагюрище с 2,5 млн. лева за почистване на речното корито на река Луда Яна.

С осигурените й 450 000 лева община Аксаково ще доизгради многофункционална сграда за обществено обслужване в село Изворско. От правителствената пресслужба пресъздават и благодарствен диалог между кмета Атанас Стоилов и премиера Бойко Борисов, като двамата говорят за достойнствата на градящата се в момента магистрала "Хемус". Борисов се впуска в описание на "инспекциите" си по трасето - в случая - мостовете.

"Ще видите след 2 години разликата за Севера и Северозапада. Много усилено се строи и Ботевград-Мездра", обещава.

Следва нова порция пари и изразени благодарности. 1 млн. лева отиват за ремонт на улична и пътна мрежа на територията на община Враца. Цитиран тук е кметът Калин Каменов.  

После идва община Сливница с 3,6 млн. лева, с които ще се извърши реконструкция на част от вътрешната водопроводна мрежа в село Алдомировци. Кметът Васко Стоилков също е дал своята "лепта", отбелязвайки, че "заради многото проекти, които се реализират в района в момента като АМ „Европа“, в следващите години общината ще се превърне в една от най-желаните дестинации за живеене".

Велинград получава с 1,2 млн. лева за ремонт на уличната мрежа в града и в село Света Петка. Кметът Костадин Коев също е в готовност:

"Община Велинград се промени изцяло, изградиха се километри пътища, километри улици. А така се задържат младите хора в малките населени места. Освен пътищата, готово е и училището в село Биркова.

Това, което се случи през последните 2 години, 50 години не се е случвало на територията на община Велинград."

Чрез бюджета на община Перник на днешното правителствено заседание бяха предоставени 1,5 млн. лева за основен ремонт на вътрешна водопроводна мрежа в село Драгичево и за изграждане на водопровод в тамошния кв. „Копринено орище“. "Кметът на Драгичево Виктор Викторов изтъкна, че никога за населеното място не е било правено толкова много с цел подобряване живота на хората", благодарил и той.

Изреждането продължава неизменно в този дух.  С осигурени 410 000 лева Община Пордим ще извърши реконструкция и обзавеждане на Читалище „Просвета-1918“ в село Каменец. Кметът Детелин Василев "изрази благодарност за подкрепата на правителството към малките населени места".

Община Тутракан получи средства от кабинета в размер на 500 000 лева за реконструкция на местен път, който е важна връзка за село Цар Самуил. "Кметът на Тутракан Димитър Стефанов отбеляза, че с реализирането на проекта ще се скъси дистанцията, която както учениците, така и всички останали жители трябва да изминават, пътувайки по трасето в региона".

Правителството отпусна 800 000 за реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на село Нови хан. "Кметът на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов подчерта значимостта на финансовата подкрепа за жителите в района". 

Над 1 милион лева отиват за реконструкция на 4 улици и на междублоковото пространство в жилищен квартал № 114 в град Етрополе.

"Няма кмет, който да изпълни своята програма без подкрепата на изпълнителната власт", възторжен е и тамошният градоначалник Димитър Димитров.

Покрай всичко това цитиран е и самият Борисов да казва за пореден път как правителството не дели кметовете на "наши и ваши".

В хода на редовното си заседание Министерският съвет одобри 1 млн. лева за Русенския университет „Ангел Кънчев“, с които ще се изгради нов учебно-изследователски корпус.

1,6 милиона лева бяха отпуснати и за строително-ремонтни дейности за два православни храма и за джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград.