Германската комисия по имунизациите одобри ваксините на "АстраЗенека" и за хора над 65 години.

Според най-новите данни препаратът е достатъчно ефективен и при по-възрастното население.

Първоначално Германия препоръча ваксините на "АстраЗенека" да се използват при хора под 65-годишна възраст, тъй като нямаше достатъчно данни, за да се прецени ефективноста им и при по-възрастните хора.

Новите проучвания потвърдиха, че ваксината става още по-ефективна, ако между първата и втората доза преминат 12 седмици. Комисията по имунизациите препоръчва по тази причина и да се удължи срокът между двете дози.

Европейската служба за одобрение на лекарствата ЕМА одобри използването на препарата на "АстраЗенека" още от самото начало и данните от Великобритания, където тя се прилага масово на всички възраствои групи над 18 години, са обнадеждаващи. Смята се, че Германия в най-скоро време ще започне да използва "АстраЗенека" широко, тъй като има достатъчно запаси от нея, но не е дошъл редът за ваксиниране на по-младите граждани и тя засега на практика не се употребява освен за хора, работещи на първа линия.  

Това ще доведе и до ускоряване на ваксинациите в Германия, като се смята, че от април личните лекари също ще могат да имунизират.

В същото време Берлин удължи локдауна до 28 март.