“Еволюционният потенциал” на вируса, причиняващ COVID-19, е на път да бъде изчерпан, е заявил вчера пред Franceinfo вирусологът Бруно Лина от Научния съвет на Франция, съобщава "Фигаро", цитиран от Фокус.

"Когато стигне до този край, той ще се върне в редиците на обичайните сезонни вируси, които причиняват настинки или леки форми на инфекциозни заболявания", смята специалистът.

Според Лина имунитетът "след инфекция и след ваксинация" започва да влияе на вируса.

"Ако иска да продължи да се разпространява в човешката популация, трябва да се адаптира и да се развива. И точно това прави сега", казва вирусологът, визирайки появата на нови щамове.

Специалистът предполага, че наближава краят на пандемичната фаза.

"Може би сме във фаза, в която този вирус е завършил своята еволюция и сега наближаваме края на пандемичната фаза, за да се върнем към фазата на незабележима циркулация", смята експертът

Жителите на северния департамент Па дьо Кале ще бъдат поставени в локдаун през уикенда, а моловете над 10 000 квадратни метра ще бъдат затворени в общо 23 департамента. Това съобщи в четвъртък премиерът на Франция Жан Кастекс.

Той уточни, че "на този етап" разпространението на заразата не нараства експоненциално.

"Затварянето не е невъзможно, но не е и неизбежно", подчерта Кастекс по време на пресконференция.

Министър-председателят посочи, че до средата на май "поне 20 милиона души" ще бъдат ваксинирани и че до лятото страната би трябвало да получи "достатъчно дози, за да предложи ваксиниране на 30 милиона души или на две-трети от населението на над 18-годишна възраст". До този момент във Франция са инжектирани 3,24 милиона дози, като по този показател тя сериозно изостава от Великобритания, където 21 милиона души са получили първа доза, припомня Блумбърг.