САЩ издадоха забрана за влизане в страната на украински олигарх и бивш губернатор Ихор Коломойски и на семейството му, предаде Ройтерс.

Държавният департамент мотивира забраната с твърдения, че Коломойски е корумпиран.

"Докато това обозначаване се основава върху актове във времето, когато е бил на служба, аз също искам да изразя загриженост за сегашните и продължаващи усилия на Коломойски да подкопае демократичните процеси и институции в Украйна, които представляват сериозна заплаха за бъдещето ѝ", се казва в изявление ва държавния секретар Антъни Блинкън.

"Съединените щато са с украинците и остават бдителни срещу корупцията", каза в туит говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. 

САЩ твърдят, че Коломойски е бил замесен в корупция през 2014 и 2015 година, включително като е използвал поста си на губернатор за лични облаги. 

Коломойски е вторият най-богат украинец със състояние от над $1,3 милиарда според сп. "Икономист". През 2014 И 2015 г. той управляваше Днепропетровска област, но тогавашният президент Петро Порошенко го уволни. Той беше и мажоритарен собственик на най-голямата украинска банка "Приватбанк", която правителството национализира, плащайки близо $6 млрд. нейни загуби, но през 2019 г. Коломойски спечели дело, в което национализацията беше обявена за незаконна. Централната банка на Украйна обаче заяви, че е невъзможно да възстанови активите му. Руският президент Владимир Путин е наричал Коломойски "мошеник", разказвайки как той завлякъл с милиарди близкия до Кремъл олигарх Роман Абрамович. Коломойски е собственик на телевизията, излъчила сериала "Слуга на народа", благодарение на който сегашният украински президент Володимир Зеленски стана звезда и спечели изборите през 2019 г. Зеленски отрича връзки с Коломойски и зависимост от него.