От 12 юли тази година правоъгълният стикер за технически преглед на леките и лекотоварните автомобили то 3,5 тона се заменя с нов екостикер с чип. Той ще показва екологичната група на превозното средство взависимост от измерените при прегледа емисии. Възоснова на нея кметствата ще могат временно да ограничават движението на колата до определени части на градовете.

Екологичните групи са пет, като най-чистите автомобили - електрически или хибридни -  ще бъдат в пета. Екостикерът ще се поставя по средата на предното стъкло, зад огледалото и ще съдържа криптирана цялата информация от прегледа - както за техническото състояние на колата, така и за екологичната ѝ група и ще може да се чете дистанционно. Познатият досега малък правоъгълен стикер отпада.

"От 12 юли 2021 година започват да се издават новите удостоверения за преминаване на техническа изправност в една част и нови стикери за преминатия технически преглед. В тези стикери ще се отразява и екологичната група на превозното средство - каза Рановски. - Вариантът е направен екологичната група да може да се контролира визуално от самия стикер, поставен на предното стъкло на автомобила, както и с чип, който ще бъде вграден в този стикер и ще може да се чете дистанционно тази информация".

Автомобилът трябва да е преминал успешно технически преглед и собственикът му да получи документ за техническа изправност. Към този документ  ще има и стикер, в който ще се определя и екологичната група, уточни той. Всеки, който в момента регистрира автомобила си в МВР и всеки, който по някаква причина ще посети София преди датата за преглед на автомобила му, ще може да се яви в пункт за технически прегледи, където ще му бъдат направени само измервания без проверка на техническа изправност и ще му бъде издаден екостикер, каза Рановски.

Сега камерите по градските кръстовища едва ли ще могат да четат тази информация, но за нуждите на контрола ще бъдат осигурени необходимите технически средства, добави той. 

"Ние определяме групата, а задължение и правомощие на кметовете ще бъде в определени дни и периоди да налагат забрани за определени превозни средства в определени части на градовете", каза Рановски.

Екостикери ще се издават само за леки и лекотоварни автомобили до 3,5 тона, но не и за по-големите товарни и пътнически превозни средства. Екологичната група е различна от екологичната категория (Евро 1-6), която автомобилите получават фабрично. Първата се ще определя възоснова на актуално измерените им емисии. При автомобилите с газови уредби измерването и определянето на екогрупата ще се извършват при работа на двигателите на газ.

От 12 януари 2022 г. резултатите от техническия преглед ще постъпват автоматично в системата на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" и системата, а не техническото лице в пункта, ще решава дали колата може да премине прегледа, посочи Рановски.

В правомощията на общините ще бъдса да определят санкции за нарушителите на забрани за движение на автомобили от по-ниска екологична група в дадена зона и време.

Новите стикери ще увеличат себестойността на техническия преглед  за пунктовете с 3 лева, каза Рановски. По думите му предстои да видим с колко точно те ще увеличат таксата за услугата.