Германците се втурнаха днес в супермаркетите от веригата "Алди", за да си купят от първите антигенни тестове за коронавируса, пуснати в свободна продажба, и стоката се изчерпа за часове, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Искаме да уверим всички, които си тръгнаха с празни ръце, че в близките дни очакваме нови партиди", заяви говорител на "Алди" пред в. "Билд".

Сайтът на конкурентната верига "Лидл" пък почти се претовари, щом тя започна да продава онлайн комплекти от тестове за домашна употреба.

Германското правителство разчита, че антигенните тестове ще се използват масово, за да осъществи стратегията си за прогресивно разхлабване на антивирусните мерки, докато общественото мнение е недоволно от все още бавното темпо на ваксинацията в страната.

От понеделник нататък германците ще имат право на по един безплатен антигенен тест седмично, който ще се извършва от специалисти в аптеките или сертифицираните тестови центрове. Много производители са получили и разрешение за производство на тестове за домашна употреба.

Целта е да се осигури на хората повече свобода след месеци рестрикции, но експерти изтъкват, че бързите тестове не са толкова точни колкото Пи Си Ар тестовете, и че предпазните мерки трябва да се спазват дори при отрицателен тест.

Веригата "Алди" продава само по един пакет от пет теста на човек за 24,99 евро. Пробата се взема от носа, а резултатът излиза за 15 минути. "Лидл" също предлага пакети от пет теста на цена 21,99 евро.

Тестове ще започнат да продават в близките дни също така големите аптеки, както и някои други обекти.

Здравният министър Йенс Шпан, критикуван заради бавното темпо на ваксинацията, обеща антигенни тестове в "повече от достатъчни" количества за всички, включително по 50 милиона безплатни теста месечно.
Д

нес в Германия бяха регистрирани 9557 новозаразени с коронавируса и 300 починали, съобщи институтът "Роберт Кох".