Финландия, която по-рано тази седмица затегна ограниченията заради коронавирусната пандемия, отлага за юни местните избори, които бяха насрочени за 18 април. Това съобщи днес правителството, цитирано от Франс прес.

"Осем от деветте партии са за отлагане на общинските избори заради разширяването на коронавирусната епидемия. Изборите ще се състоят на 13 юни", написа в Туитър министърът на правосъдието Ана-Мая Хенриксон. Единствено крайнодясната партия "Финландците" се противопостави на отлагането.

"Ако сравним епидемиологичната обстановка през април и през юни, от медицинска гледна точка юни е по-сигурен момент за провеждането на вота", констатира пред националната телевизия Марку Тервахаута, ръководител на финландската агенция по здравеопазването.

Общо взето пощадена от вируса в сравнение с другите европейски страни, през последните дни Финландия регистрира повече случаи на зараза, след като успя през декември да потисне тенденция към изостряне на епидемията. Броят на новите заразени през последната седмица на февруари бе по-висок, отколкото в началото на епидемията преди година.

В страната с население 5,5 милиона души в момента се регистрират над 500 нови случая дневно, а вчера официално бе съобщено за 704. 

Демонстранти в Стокхолм нарушиха забраната за събиране на повече от 8 души

Шведската полиция днес разпръсна стотици противници на свързаните с коронавируса ограничения, събрали се на протест в столицата Стокхолм въпреки забраната за масови събирания, наложена заради пандемията, предаде Ройтерс.

Полицията блокира мост в центъра на града и обяви на сайта си, че е в контакт с организаторите на демонстрацията, за да убедят те демонстрантите да се разпръснат. Телевизионни кадри показаха как униформени блъскат някои участници в протеста, докато полицията каза, че един служител на реда е бил леко ранен и откаран в болница.

Множеството се събра на централен площад и се отправи към градски парк. Участниците в протестното шествие носеха транспарант с текст "За свобода и истина", предаде ДПА. Някои демонстранти носеха плакати срещу ваксинациите.

По-рано тази седмица организаторът на протестите Филип Сьостром каза за местни медии, че очаква около 2000 души да участват в демонстрацията, обявена във Фейсбук.

Телевизиите излъчиха кадри със стотици събрали се хора. Според шведския всекидневник "Дагенс Нихетер" демонстрантите са пристигнали от няколко краища на Швеция, макар че в страната има забрана за събиране на повече от 8 души на едно място.

Швеция, която има население от 10,3 милиона, регистрира вчера 4831 нови случая на коронавирус и още 26 починали, с което общият брой на смъртните случаи достигна 13 003.

Миналия месец правителството каза, че ще намали работното време на ресторантите, баровете и кафенетата и ще увеличи ограниченията за броя на купувачите, допускани в магазините, в опит да сдържи третата вълна на пандемията от COVID-19.

От края на миналата година левоцентристкото правителство постепенно увеличи ограниченията, след като остави повечето училища, ресторанти и магазини отворени, разчитайки най-вече на доброволното спазване на мерките.

БТА