В НОИ не знаят кои са Лили Иванова, Кирил Маричков, "Щурците", "Диана Експрес", "Сигнал", Богдана Карадочева, Йорданка Христова? Хора като Боян Иванов, Борис Гуджунов, Борислав Грънчаров не доживяха своите реални пенсионни права. Това нещо само по себе си е някакъв държавен цинизъм.

Да сте чули Елтън Джон да моли кралицата за пари? Може би звучи смешно, но е вярно! На тези най-известните, които ги слушат младите, къде са им парите? 

Човек трябва повече да мисли, когато гласува, а и не само тогава, а не да кара само по симпатии. Понякога хората се женят и изведнъж след определено време цялата симпатия, обаяние и секс изчезва изведнъж и се стига до развод.

Много хора в тези среди (на политиците) са тарикати и още Елин Пелин е пресъздал това в образа на Андрешко. Тази хитрина витае и до ден днешен в нашите политици и музиканти.

Питали Миг Джагър "Какво ще кажете за новата вълна?". А той отговорил: "Какво да кажа, ние сме от постоянната вълна!".

Това са акценти от близо едночасово интервю на Васил Найденов - Васко Кеца пред transitionstories.eu - проектът 'Истории от прехода". В него големият български изпълнител говори и за миналото, и за настоящето. За изпарилите се пенсии на колегите му от неговото поколение, за политиката и манталитета на Андрешко, за народопсихологията - или как избираме управленците си "все едно ще бъдат бъдещи манекени". Кеца говори още за поколенията и постиженията, за непреходността на творчеството, за продуцентите в кавички и за това трябва ли артистите да чакат държавна помощ.

Народът реагира много стадно и кара на симпатия

"Народът реагира много стадно и кара на симпатия. (...) Още от време оно народът казва този ми е симпатичен, онзи не ми е симпатичен, като че ли това ще бъдат бъдещи манекени! Думата политик все още не е професия. Много хора се учиха в движение да са политици, но понякога когато тези хора, които произвеждат закони, се учат в движение става страшно, защото всичко това е на гърба на народа. Народът пък изведнъж започва да страда, а къде е гледал преди това?", казва Васил Найденов, който преди това е споделил, че и на него, и на Богдана Карадочева са предлагали депутатски места "при което ние много се смяхме".

Човек трябва повече да мисли когато гласува, а и не само тогава, а не да кара само по симпатии - категоричен е той.

"Понякога хората се женят и изведнъж след определено време цялата симпатия, обаяние и секс изчезва изведнъж и се стига до развод. (...) Не е само до харесване – трябва да видиш с какъв човек се срещаш, какъв интелект има, какъв морал има. Много хора в тези среди (на политиците) са тарикати и още Елин Пелин е пресъздал това в образа на Андрешко. Тази хитрина витае и до ден днешен в нашите политици и музиканти".

Според Найденов "явно е заложено при българина – той например предпочита да прави кръгли маси и да не изказва своето мнение".

"Българинът в това отношение има показателни поговорки с преклонената глава, дето сабята не я сече или полегналата Тодора, която нито е легнала, нито е станала. Това не може да се преведе на чужд език! Много от нашите хора са свикнали да полягат и да се нагаждат и да бъдат практични. Животът изисква понякога да си много по-категоричен и да имаш позиция  независимо дали ще е в твой ущърб. Като народен представител ти си длъжен да проповядваш това, в което вярваш. Макар че това, което говоря в момента, сигурно звучи илюзорно и наивно".

А какво мисли за прехвърлянето от партия в партия? - "Това е все едно да си във всички футболни отбори и да ги сменяш спрямо това къде дават повече пари! На всичкото отгоре ти да проповядваш, че това е истината и това е истински отбор. "

"Революцията изисква борба  – властта не се дава, тя се взима ! Българинът е свикнал да не се занимава и да не рискува нищо. Ако има такива, които рискуват, те са много малко като бройка. Всички останали гледат "сеир" отстрани и не смеят да реагират", посочва още изпълнителят.

Единствено най-концертните музиканти - точно на тях им изчезнаха архивите!

"Единствено най-концертните музиканти, точно на тях им изчезнаха архивите!" - съмнява се Найденов в изчезването на информацията за изработеното от колегите му назад във времето, което наложи специална "методология" за изчисляване на пенсиите на артистите. - "(...) Това е периодът, в който с куфарчета за изнасяни пари за Чехия. Може в някои от тези куфарчета да са били част от тези милиони, които сме спечелили. Никой не може да гарантира какво точно е това – странното е, че ръководният кадър на обединение „Музика“, моите уважения към тях и то видни диригенти на международно ниво, но всичките те барабар с партийния секретар имат пенсионни права. Как изчезнаха избирателно само на артистите, които изработваха тези пари години наред. В НОИ не знаят кои са Лили Иванова, Кирил Маричков, "Щурците", "Диана Експрес", "Сигнал", Богдана Карадочева, Йорданка Христова? Това са глупости!

 Едно 40-50% от тези хора вече умряха. Те не дочакаха своите законни, пенсионни права! Това са хора като Боян Иванов, Борис Гуджунов, Борислав Грънчаров. (...) Това нещо само по себе си е някакъв държавен цинизъм – тези пенсии може да са малки и нищожни, но те са изработени и са ни взети от залъка години наред сме плащали като попове."

Какво да кажа, ние сме от постоянната вълна

Може би има хора, които слушат само рап, може би има хора, които слушат new wave, макар че отдавна не е модерен на световните сцени. Питали Миг Джагър: Какво ще кажете за новата вълна? А той отговорил: Какво да кажа, ние сме от постоянната вълна! - казва Кеца по темата "млади", "стари" и непреходност на творчеството.

"Много по-лесно е да си пуснеш телевизия, да си качиш краката на масата и да гледаш, а е много по-трудно да отидеш вечерта, да си платиш в зима и лете, за да чуеш еди кого си и накрая да е пълно всеки път", допълва.

И пита:

"Колко от младите пълнят (зали - б.р)? Те, ако толкова пълнят, няма да искат помощи от Министерство на културата. Когато човек пълни, това означава, че даже в Монголия, България и Таджикистан все пак работейки, той прави някакви пари и няма нужда да кандидатства за помощ даже и при коронавирус. Да сте чули Елтън Джон да моли кралицата за пари?"