Върховният съд на Бразилия свали обвиненията в корупция срещу бившия президент Луис Инасио Лула да Силва. Това отваря пътя към евентуалното му кандидатиране на изборите през 2022 г., предаде Би Би Си.

Лула беше освободен през 2019 г. след 18 месеца затвор. През 2018 г. той бе осъден на 12 години и 11 месеца затвор, след като следователи стигнаха до заключението, че социалистът е истинският собственик на апартамент в курортния град Гуаружа в щата Сао Пауло, който получил от строителна компания в рамките на корупционна схема, свързана с държавната петролна компания "Петробраз". Преди изборите тогава на два пъти съдът си променяше мнението дали бившият президент може да се кандидатира отново.

През 2019 г., още докато бе в затвора, Лула бе осъден на допълнителни 12 години по второ обвинение за ремонт на къща и ферма в селището Атибая в щата Сао Пауло, финансиран от няколко фирми в замяна на сделки с "Петробраз". Според обвинението истинския собственик на къщата бил Лула, макар че тя е била регистрирана на името на негов близък. 

След това обаче Върховният съд разпореди, че Лула трябва да бъде освободен от затвора, поне докато се изчерпат всички възможности за обжалване.

Днешното решение, което все още трябва да бъде разгледано от пълния състав на Върховния съд, възстановява политическите права на социалиста, освен ако присъдите му не бъдат преразгледани.

"Това е признание, че бяхме прави през цялата тази продължителна съдебна битка", заявиха неговите адвокати в изявление.

Болсонаро обвини съдията на Върховния съд Едсон Фачин в пристрастие.

Лула, президент от 2003 до 2010 г., може теоретично да се изправи на изборите през 2022 г. срещу държавния глава Жаир Болсонаро, след като Върховният съд му забрани да се яви месец преди вота през 2018 г. 

Много неща може да се случат до 2022 г. - съдилищата в Бразилия имат навика често да променят решенията си. Но ако Лула се кандидатира през 2022 г., ще ни очаква взривоопасна кампания.

По всичко изглежда, че Жаир Болсонаро ще се кандидатира за втори мандат. Ако социалистът се впусне в надпреварата, това ще раздели страната на два полюса, подобно на изборите през 2018 г., на които Работническата партия бе принудена да издигне кандидат, който бе много по-малко популярен от Лула.

Бившият президент остава звезда за левите в Бразилия, но за мнозина е възприеман като символ на корупцията по върховете на държавата. Същевременно провалът на Болсонаро да се пребори с COVID-19 може да се окаже фатален за преизбирането му.

По данни на worldmeters.info към 9 март заразените в Бразилия са 11 055 480 (трето място в света) на брой, а смъртните случаи - 266 614 (второ място в света).