Руският регулатор на съобщенията намалява скоростта на връзката в мрежата на социалната мрежа Туитър, съобщи бизнес порталът РБК.

В съобщение Роскомнадзор обяви, че "първичното забавяне на скоростта на работа на услугата" е мярка, целяща да принуди Туитър да спазва нормите на руското законодателство и да защити руснаците от "влиянието на противоправно съдържание".

В съобщението се казва, че интернет услугата Туитър в периода от 2017 година до днес не отстранява съдържанието, склоняващо непълнолетните към извършване на самоубийства, включващо детска порнография, а също информация за използването на наркотични средства.

В първия етап на ограниченията ще бъде забавен достъпът до Туитър от половината компютри в Русия и от всички мобилни устройства. Роскомнадзор обаче предупреди, че ако мрежата продължи да не отстранява незаконното в Русия съдържание достъпът до нея постепенно ще се стеснява още до пълното и блокиране. Регулаторът заплащи с глоби които могат да достигнат от 800 000 - 4 млн. рубли (17 800 - 89 000 лева) до 10 на сто от годишния оборот на Туитър в страната.

Както е обяснил пред РБК източник в един от големите руски интернет доставчици, Роскомнадзор може самостоятелно да ограничи скоростта на достъп до Туитър чрез оборудването, инсталирано в мрежите на операторите съгласно т. Нар. Закон за „суверенния рунет“. 

По-рано Роскомнадзор е наричал Туитър „злонамерен нарушител“ на руското законодателство, забраняващо разпространението на незаконна информация. На 5 март ведомството съобщи, че е изготвило протоколи за административно нарушение във връзка със социалните мрежи Фейсбук, Инстаграм, Туитър, ТикТок, ВКонтакте, Однокласники, представителя на приложението Телеграм и видео хостинга на Ютюб, припомни РБК.