Членовете на Прокурорската колегия на ВСС с познатото единодушие гласуваха днес да се изпрати вече подготвен отговор на въпросите на Лаура Кьовеши, засягащи 7 от 10-те предложения за наши европейски делегирани прокурори. Те бяха пратени на 25 февруари, но членовете на Съвета няколко пъти повториха, че и дума не може да става, че са "върнати" или не са одобрени българските магистрати - процедурата била още в ход...

Дискусията отне около 40 мин. на обикновено заседаващата в динамичен стил без дебати Прокурорска колегия, Иван Гешев взе думата в началото и в края на диспута, а отговорът - разбра се днес - няма как да се обнародва, защото комуникацията минавала през Министерството на правосъдието и МВнР и е служебна и конфиденциална.

Гешев напомни в началото всички тези факти, но изтъкна, че "все пак с оглед различни обстоятелства прокурорската колегия дължи отговор" и то най-вече заради професионалната биография и достойнството на явилите се и одобрени магистрати.

В зададения тренд най-патетичен бе Евгени Иванов, който посочи, че изобщо не е вярно, че са върнати 7 български предложения, а става въпрос за текуща процедура, но "не се сдържал" и затова взе думата. След което сериозно размаха пръст на Европрокуратурата:

Според всички разписани правила евентуалното задаване на въпроси трябва да се случи след преценка на всички материали, свързани с процедурата в държавата членка.

Това писмо е пратено, преди да се получат всички материали! Които ние сме изпратили.

Само стенографският протокол е 400 страници, заседанието на Прокурорската колегия тогава бе 4-дневно (заради изслушването на над 30 желаещи, б.р.) и приключваше всеки ден около 19 ч., изреди той.

Иванов посочи още, че 400-те страници били преведени и на английски, има и пълен аудиозапис на тези заседания.

"Нищо скрито-покрито няма в цялата тая процедура!"

"За мен е малко странна цялата тази интерпретация и цялото това напрежение, което се появи около ситуацията, в която сме в момента. Не мога да си обясня на какво се дължи това процедурно нетърпение – да го нарека – от страна на Европейската прокуратура. И силно се надявам да е наистина нетърпение, а не резултат на нещо друго."

Ситуацията имала "негативен ефект върху колегите" и не било ясно занапред "как биха били мотивирани качествените, можещи и знаещи колеги да се включат в такова нещо", загрижен е Евгени Иванов (според неотдавнашна информация на "Лекс", заплатите в европрокуратурата ще започват от около 6000 евро месечно, б.р.)

А Гергана Мутафова бе притеснена, че имало „изнасяне имена на колеги с безупречна репутация, че не са одобрени и че са втора ръка магистрати“.

Нещо повече - разбра се, че освен отговора, който Прокурорската колегия е пратила (и който е "автентичен", но е таен), ще бъде прикачено и становище от тримата следователи, които ние пратихме и които Европрокуратурата...  уж не отхвърля, така че не стана ясно защо тогава те са обидени.

И Огнян Дамянов, а след него и Гешев нарекоха отговора им до Кьовеши "достоен". В него те заявяват, че отношението към тях е дискриминационно.

Чуха се още оплаквания, че от 22 държави членки, само 8 са готови с избора си и ние сме една от тях, че всичко това се случва в намален състав на Прокурорската колегия (която е без двама членове, б.р.), както и че част от отговора до Кьовеши ще бъдат разяснения какво по принцип представляват магистратите у нас.

Стана ясно още, че писмото ще бъде няколко десетки страници, но в него се съдържа отговор на всички въпроси, които Кьовеши постави на 25 февруари. И дори от ВСС задали контравъпрос - съществуват ли и други изисквания, освен тези, които на тях са им известни?

А Гешев каза на финала иронично, че е "добър европейски подход" да бъдат обсъдени всички въпроси.