Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски предупреди за опасност от бюджета да изчезне още над един милиард лева чрез цесии и прихващания в Корпоративна търговска банка (КТБ). Пред Дарик радио Зеленогорски обясни, че те са се оказали "новата модерна, макар и законова схема".

"В момента тази несложна финансова операция се използва и има прихващания и цесии за около 1,2 милиарда лева и започвам да се съмнявам, че цялата бъркотия в рамките на няколко месеца около КТБ се използва, за да се осъществят такива практики", обясни Зеленогорски. Според него тези прихващания могат да нанесат удар на държавата, защото чрез фонда за гарантиране на влоговете държавата и всички данъкоплатци могат да поемат сериозен пасив.

Според Зеленогорски актуализацията на бюджета се налага заради ошо управление, лошо планиране с надути финансови приходи и осъществяване на разходи, без да са осигурени приходите". Той обясни, че т 4,5 млрд. лева допълнителен дълг, 2 млрд. са нужни на фонда за гарантиране на влоговете на гражданите, защото сумата, с която той разполага, не е достатъчна да покрие всичките влогове до 196 000 лева и това всъщност наложи тази актуализация на бюджета". От останалите пари 900 млн. лева отивали за подкрепа на ликвидността на банките, а 1,6 млрд. лв. са предназначени за недостига на средства в сферата на здравеопазването, образованието, регионалната политика и земеделието.

„Сериозно поставих въпроса за 500-те милиона за така наречените "Региони в растеж", от които за радост успяхме да спестим 130 милиона, но така и не разбрах какво е станало с останалите 370 млн. Какво и къде е построено, в коя община колко работни места са създадени, не стана ясно, въпреки, че тези пари бяха за проекти, по които ще се откриват трайни работни места", добави Зеленогорски.