Съдът на Европейския съюз (СЕС) да постанови, че въпреки подписването на Истанбулската конвенция от ЕС Съветът има правото, но не и задължението да изчака общото съгласие на всички държави членки да бъдат обвързани от нея.

Това трябва да стане, преди Съветът да реши дали и в каква степен ЕС ще се присъедини към Конвенцията.

Такова предложение към Съда отправя в свое заключение генералният адвокат Джерард Хоган. То се основава на искане за становище, подадено от Европарламента към съда през юли 2019 г.

В днешното си заключение генералният адвокат на Съда да даде следните отговори на ЕП:

Ако остане непроменена волята на Съвета относно обхвата на споделените правомощия, които следва да бъдат упражнени при сключването на Конвенцията, решението за разрешаване на сключването й от името на Съюза трябва от материално-правна гледна точка да бъде прието.

Сключването от ЕС с две отделни решения не би могло да доведе до невалидност на тези актове.

Решението на Съюза да сключи Истанбулската конвенция би било съвместимо с Договорите, ако бъде прието при липса на общо съгласие на всички държави членки да бъдат обвързани от тази конвенция. То обаче би било също така съвместимо, ако бъде прието едва след постигането на такова общо съгласие. Единствено Съветът е компетентен да реши кой от тези два подхода е за предпочитане.