В резултат на подадена от ГДБОП информация е неутрализирано нелегално производство на цигари на територията на Кралство Испания, съобщават днес от МВР.

Задържан е и българин на високо ниво в схемата.

В периода 24-26 февруари т.г. е проведена специализираната полицейска операция под псевдоним Fenix, поясниха днес от българската полиция.

В хода на полицейските действия на 25 февруари в района на испанския гр. Валядолид е установено складово помещение, в което е била изградена нелегална фабрика за производство на цигари.

Тя била оборудвана със специализирана техника за изпълнението на всички фази на нелегалния производствен процес "от до".

Източници припомнихя пред Клуб Z, че Валядолид е един от градовете с най-много българи та Пиринеите, както и че преди функционираше редовна автобусна линия от София до там.

"При претърсването са иззети 257 800 кутии цигари - произведени и готови за последващ транспорт, материали и консумативи за производството на тютюневите изделия от четири марки цигари. В помещението са задържани осем работници с украинска националност", пишат днес от родното МВР.

Извършени са процесуално-следствени действия и изземвания в още две складови помещения, засечени в рамките на разследването, като е установено, че едно от помещенията също е било използвано преди за фабрика, която в по-късен етап е била демонтирана. В другия склад са намерени и иззети материали и консумативи за незаконния производствен процес.

Що се отнася до споменатия задържан български гражданин, той бил на високо ниво в престъпната организация. А при претърсванията в обитаваното от него жилище са намерени и иззети мобилни телефони и сумата от 35 хиляди евро в брой.