"Барселона" и "Ювентус" в пакет отпаднаха на осминафиналите в Шампионската лига. Това са отборите на Лео Меси и Кристиано Роналдо, така за първи път от 2005 г. на четвъртфиналите в турнира не е нито един от двамата.

През 2020 г. не бе връчена "Златната топка", но почти сигурно нямаше да я спечели никой от тях, а Роберт Левандовски. Годините им също напредват - Роналдо е на 36, а Меси ще навърши 34 на 24 юни.

Всичко това кара мнозина да се питат дали краят на доминацията им, базирана на страхотно съперничество, най-сетне настъпи. На всичко отгоре млади звезди като Килиан Мбапе и Ерлинг Холанд изглеждат готови да заемат местата им. Дори в Барса и Юве има куп млади стрелци, бъдещето на които изглежда обещаващо.

Какво е бъдещето на Меси и Роналдо в заключителната фаза на кариерите им?

Двамата са в много различни позиции, като в същото време има доста сходства между ставащото в клубовете им. По-вероятно е "Барселона" и "Ювентус" да не станат шампиони на страните си, а единственият шанс за трофей до лятото са националните купи. И в двата гранда тече процес по обновяване, дава се шанс на млади футболисти. 

Имат финансови проблеми, като тези в Каталуния са доста по-сериозни.

"Барселона" обаче опитва да задържи Меси. Иска да гради бъдещето около него. Това бе първото и най-важно предизборно обещание на Жоан Лапорта, който се завърна на президентския пост на Барса преди дни.

"От известно време Лео е свидетел на това, че отборът ни се развива и подобрява, благодарение на промените, които правим, коментира снощи старши треньорът Роналд Куман. - Видно е, че разполагаме с млади футболисти със страхотни качества. Имаме голямо бъдеще. В това отношение  Лео не може да има никакви съмнения. Напускаме Шампионската лига, но по различен начин в сравнение с миналата година (2:8 срещу "Байерн", бел. ред.). В този мач (реваншът с ПСЖ, бел. ред.) достигнахме нивото си и това е пътят, който ще следваме."

Меси пропусна дузпа, която можеше да даде друга посока на мача, но пък вкара страхотен гол и бе познатият лидер, в играта му имаше настроение и хъс. Ако все пак реши да си тръгне, къде може да се озове? От месеци се говори за интерес от два клуба - "Манчестър Сити" и "Пари Сен Жермен". С други думи - той ще остане в голямата игра.

При Роналдо положението е различно. Той не бе на познатото ниво в голям мач, изглеждаше нервен и изолиран, а начинът, по който се обърна и подскочи като част от стената при втори гол на "Порто", продължава да се коментира и иронизира.

Договорът му изтича през юни 2022 г. Дори има спекулации, че може да бъде прекратен и това лято, за да може "Старата госпожа" да спести пари от голямата му заплата. Стига двете страни да се разберат. Или пък някой да го откупи, но ако въобще има такъв списък, той е много малък.

"За щастие имаме още една година, в която бихме могли да дискутираме кое е най-доброто за двете страни, заяви спортният директор на "Ювентус" Фабио Паратичи снощи на въпрос дали на португалеца ще бъде предложен нов договор. - Нека кажем, че това не е на дневен ред. Кариерата на Кристино е в неговите ръце. Когато се касае за толкова велики играчи, те са тези, които решават кога да прекратят престоя си в един клуб и отидат в друг в търсене на ново предизвикателство. Ще разговаряме как се чувства той, дали иска да остане или не."

Рутинно изказване, но същевременно интересно - босът отстъпва топката на Роналдо. Поне на пръв поглед. Къде би могъл да отиде, ако не остане в "Ювентус"? Възможна дестинация като за край на кариерата е Мейджър лигата на САЩ. Там №7 няма как да печели големи индивидуални и клубни трофеи, но може да няма друга възможност. В Китай големите пари във футбола свършиха. 

Разбира се, за сезон или два Роналдо може да се озове и в друг голям европейски клуб. Така, както Златан Ибрахимович се завърна от САЩ в "Милан", например. Здрав е и все така вманиачен да тренира и да е във физическата форма на значително по-млад футболист.

Едно е сигурно - разговорът вече не е Меси или Роналдо. Като начало има и други имена.