Културен център "Иван Михайлов" - Битоля изпрати писмо до президента на Северна Македония Стево Пендаровски, подписано от председателя на центъра Любчо Георгиевски. Това съобщава  "Фокус".

В писмото се изразява учудване от твърденията на властите, че Северна Македония вече е демократична държава. И се настоява за отваряне на архивите на УДБА - тайните служби на Югославия - за да станат публични имената на онези, които са налагали "югомакедонизма" чрез насилие на българите.

Ето пълния текст на писмото:

"Господин Пендаровски, като президент на Македония Вие имате дълг към всички граждани на тази страна, включително и към македонските българи, които запазиха своята народност въпреки десетилетия репресии и натиск. Днес властите се хвалят с доклад на една неправителствена организация, уверявайки света, че нашата Татковина била станала демокрация. Ние не сме разбрали кога и как това се е случило с оглед на запазената държавна идеология на югомакедонизма. Затова бихме желали да поставим пред Вас два въпроса като
президент на всички граждани:

1. Защо при 110 000 македонци лично и свободно изяснили се като българи чрез искането за получаване на българско гражданство, ние не сме споменати в Конституцията на "демократичната" наша татковина? Благодарни сме на Министъра на външните работи г-н Османи, че направи това предложение, но то беше отхвърлено, включително и от Вас. Неприемлив е аргументът, че България не го била поискала, т.е. нямате срещу какво да го проиграете. Нашите права не могат да се разиграват като на покер.

Г-н Президент,

Ние не очакваме България да поиска от Вас да бъдем включени в Конституцията. Тя няма да го направи. За това настоява не България; настояваме ние!!! Ние, македонските българи дадохме на Македония възрожденците. Дадохме й Екзархията. Дадохме й великаните на македонската борба от Илинден. Дадохме й Дамян Груев, Гоце Делчев, Христо Татарчев, Тодор Александров, Ванчо Михайлов. Ние не сме малцинство и няма да бъдем малцинство, а държавотворен народ - автентични македонци от български корен! Искаме си своето място в
Конституцията и ще го получим.

2.Бихме желали също така да Ви попитаме кога, г-н Президент, ще откриете архивите на УДБА в Македония и кога ще поискате да бъдат отворени югославските окупационни документи свързани с репресиите и тортурите срещу
македонските българи от Кървавата коледа 1945 насетне. Искаме да видим кои са джелатите на нашия народ в Македония. Без справедливост няма прошка!!! Искаме имената на убийците на българите от общите гробове във
Велес, Делчево, Щип, Куманово...във всеки македонски град. Искаме истината за македонския ГУЛАГ, който има толкова страшни за нас българите имена - Голи оток, Добой, Идризово.

От Вашият отговор на тези два въпроса ще разберем колко смелост имате и колко искрено желаете европейско бъдеще за нашата Татковина. Г-н Президент, нямате илюзии - само Истината е суверен. Югомакедонистката лъжа няма да направи Македония свободна".

Наскоро от същия център се обърнаха към президента на България Румен Радев със сигнали за репресии над българи в Северна Македония.

 
По този повод президентът привика на съвещание българските служби.
 
 
От своя страна президентът Пендаровски видя в този акт намеса във вътрешните работи на Северна Македония.