След като вчера всичко беше наред с ваксините на "АстраЗенека", в т.ч. с партидата, която се проверява в Европа за нежелани реакции, а днес по разпореждане на премиера Бойко Борисов целият имунизационен процес с препарата бе спрян, здравните власти обявиха, че са направили аутопсия на жена, починала след поставената й вчера ваксина. Обявлението дойде лично от здравния министър Костадин Ангелов, като от думите му се разбра, че починалата жена е имала сериозни сърдечни проблеми, още от 2005 г. насам. Но дали кончината й има общо с Оксфордската ваксина или не - не е ясно. Тя не е била имунизирана със замразената в 9 европейски страни партида.

За наличието на такъв случай бе съобщено официално преди по-малко от час. След като Борисов обяви преустановяване на ваксинирането с "АстраЗенека", от Министерството на здравеопазването дойде съобщение, в което се посочваше, че "заповедта е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата ЕМА. Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес, 12 март, за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март".

Починалата 57-годишна жена е била ваксинирана в медицински център в Стамболийски, след като първо се е консултирала с кардиолог. Била е имунизирана вчера около 12 ч., не е имала оплаквания, прибрала се е вкъщи. Около 3 ч. сутринта е получила остър задух. Пристигналият на място медицински екип само е констатирал смъртта й. Починалата жена не е била и инфектирана с коронавирус.

При аутопсията е констатирана остра сърдечна недостатъчност, както и белодробен отток. "За пряка връзка между ваксинацията и нещастния инцидент не може да се отхвърли или да се приеме", обявиха в Пловдив здравните специалисти, провели аутопсията. В присъствието на Ангелов.

"Няма абсолютно никакви притеснения за хората, коиото са се ваксинирали. Предполагаме, че таква причиннно-следствена връзка няма да бъде намерена", заяви още здравният министър.

Който пак се похвали как държавата успяла да обърне тенденцията и сега желаещите да се ваксинират пред скептиците били много повече. Това било "една малка победа". Не стана ясно обаче как новата ситуация ще повлияе. 

Министърът не можа да каже и колко на практика са наличните ваксини в момента - извън предвидените за поставяне на хората от приоритетните фази, както и на членовете на изборната администрация. Тоест - със спирането на имунизациите с "АстраЗенека" на практика почти спира свободната ваксинация за гражданите. 

Днешното решение обаче било "една превантивна мярка" и се надявал, че след около седмица, когато случаите се изяснят, ваксинирането с препарата ще продължи.

А политическо ли е решението?

"Аз не виждам нито един политически елемент тогава, когато има нежелана лекарствена реакция, това да се направи".

В отговор на изявления от левицата, която днес определи за пореден път действията на здравните власти като хаотични, Ангелов (който държи всеки ден дълги речи по принципни въпроси) заяви:

"Аз ви предлагам да спре тази предизборна кампания, за да започнем да си говорим нормално."

Припомняме, че представителите на здравните власти вчера, на редовния брифинг, уверяваха, че няма да се преустановява ваксинирането с партидата, която се проверява от ЕАЛ, като 90 на сто от нея даже била поставена на хората. Сега се спират всички партиди на Оксфордската ваксина.