"Защо Борисов не се обади на Си Цзинпин или на Путин? Веднага мога да се обадя, но това не е разрешение на въпроса. На територията на Европейския съюз могат да се поставят ваксини само такива, разрешени от Европейската агенция по лекарствата".

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Кюстендил. Така той отговори на БСП, която настоява България да преговаря за ваксини с Русия и Китай.

Борисов даде за пример Чехия където, въпреки направените постъпки, парламентът не е разрешил внос на "Спутник V". В Словакия здравният министър пък си е подал оставката. Премиерът заяви, че България е дисциплиниран член на ЕС.

Борисов за пореден път обясни и защо страната ни е заявила най-голямо количество ваксини на "АстраЗенека" - защото били най-напред с процедурата, а и цената им била по-ниска.

"С нашите либерални мерки имаме същите резутати като нашите съседи, които са в пълен локдаун", изтъкна Борисов.

Той прогнозира, че след 2-3 седмици епидемията ще се успокои.

Борисов посети ресторант в Кюстендил, съвместно с председателя на асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. Той обвини политическите опоненти на ГЕРБ за това,че нарочно пълнят заведения, след което ги снимат, за да принудят правителството отново да ги затвори.

Заедно с Борисов бе и здравният министър Костадин Ангелов, който информира, че се очакват резултатите от изследванията в Пловдив за починалата жена и след тях ваксинацията може отново да бъде пусната.

"Ще изчакаме резултатите от Пловдив, но нямаме притеснения сериозни", каза Ангелов.

Вчера са поставени над 20 000 ваксини.