Еврокомисията е съгласна, че най-справедливото решение за разпределение на ваксините срещу COVID-19 е въз основа на процента на населението на всяка страна членка. То е било предложено от ЕК при всички споразумения за авансово закупуване.

Това се казва в изявление на Комисията по повод писмо от правителствените ръководители на България, Австрия, Чехия, Латвия и Словения, към което се присъедини и Хърватия. То е изпратено на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.

Същевременно от Брюксел припомнят, че страните членки са решили да се отклонят от това предложение, като са се договорили да се вземе предвид епидемиологичната обстановка и необходимостта от ваксиниране във всяка държава.

„При това положение -  ако една членка реши да не вземе частта според процента от населението, дозите се разпределят сред останалите. Страните използваха тази система, за да променят предложението на ЕК и при шестте поръчки. Затова те трябва да постигнат споразумение, ако пожелаят да се върнат към основата на процент от населението“, допълват от „Берлемон“.

Координацията при отговора на коронавируса ще бъде обсъдена на Европейския съвет на 25 и 26 март. Намерението е този път срещата да бъде физическа, като лидерите се съберат в Брюксел, сподели пред Клуб Z официален представител на ЕК. Засега обаче това не е потвърдено.