Испания вероятно скоро ще се превърне в една от първите държави в света, които ще изпробват четиридневната работна седмица, съобщи „Гаридън“. 

По-рано тази година малката лява испанска партия „Мас Паис“ обяви, че правителството е приело предложението ѝ за пилотен проект, в който компании ще могат доброволно да наложат новото работно време.

„С четиридневната работна седмица (32 часа) ние даваме началото на истинския дебат на нашите времена“, заяви Иниго Ерехон от „Мас Паис“. 

Подобна идея се обсъжда и в други държави, включително Нова Зеландия и Германия. Поддръжници на предложението вярват, че така ще се увеличи производителността, ще се подобри психичното здраве на работниците и че това ще допринесе в борбата с климатичните промени, като темата придоби голям отзвук покрай пандемията.

Заради 44-дневна стачка в Барселона през 1919 г. Испания стана една от първите западноевропейски държави, които прегърнаха идеята за 8-часовия работен ден. Както тогава, така и сега - призивите са отправяни от левите партии в страната.

„Испания е сред страните, в които гражданите прекарват повече време на работа от средното равнище за Европа. Но не сме сред най-продуктивните страни“, заяви Ерехон. „Но продължавам да поддържам тезата, че да работиш повече часове не означава, че работиш по-добре.“

Докато подробностите тепърва ще бъдат обсъждани, „Мас Паис“ предложи тригодишен проект на стойност 50 милиона евро, който ще позволи на компаниите да изпробват намалени часове с минимален риск. Разходите например могат да бъдат покрити от държавата 100% през първата година, 50% през втората година и 33% през третата година.

„С тези числа изчисляваме, че бихме могли да включим около 200 компании, с общо от 3000 до 6000 работници“, каза Хектор Техеро от „Мас Паис“. „Единствените червени линии са, че искаме да видим истинско намаляване на работното време, без намаляване на заплати или съкращения.“

Техеро изчисли, че проектът може да стартира още през есента. По неговите думи това ще е първата национална инициатива за намаляване на работното време от такава величина, откакто Франция започна да се придвижва към ограничаване на работната седмица до 35 часа през 1998 г.

Партията предложи проектът да бъде ръководен от експертна група - включително представители на правителството, синдикати и лобисти на бизнеси, които също ще помогнат да се анализират резултатите.

Това, което „Мас Паис“ се надява да види, е повтаряне на успешните резултати на Software Delsol - южната испанска фирма, която миналата година стана първата в страната, която наложи четиридневна работна седмица.

„Видяха намаление на отсъствията, производителността се повиши и работниците казват, че са по-щастливи“, твърди Техеро.

Идеята има и критици - лидерите на една от основните бизнес асоциации в страната я определя като „лудост“ в зората на най-тежката рецесия в страната след Гражданската война.

„Излизането от тази криза изисква повече работа, не по-малкo“, заяви Рикардо Мур от CEOE през декември.