Изцяло електронно в централизирана система ще могат да се записват учениците в 1-ви клас в София за следващата учебна година, което ще спести на родителите време и пари. Това се похвалиха днес от Столичната община днес.

Зам.-кметовете Тодор Чобанов и Генчо Керезов показаха накратко системата, която на практика не е нова, а ъпгрейд на вече съществуващата система за записване в детските градини.

„Нашата философия, която е факт от повече от 10 години със системата за кандидатстване в детските градини, философия за лесно, удобно кандидатстване, се надгражда с една нова стъпка - възможността родителите да кандидатстват и да запишат детето си изцяло по електронен път“, заяви Чобанов.

Керезов допълни, че техническата част не е била сложна, но особена благодарност заслужавала кметицата Йорданка Фандъкова, тъй като създаването на опцията станало благодарение на нейната политическа воля (системи за електронно записване на ученици има вече в други градове - б.р.).

„Това е процес, който ще бъде изцяло електронен - от момента на заявяването до записването на ученика в училище. При вход ще се изискват допълнителни данни, за да подсигурим, че автомазитираните атаки не могат да се случват. Дизайнът е интуитивен, в същата тази система родителите, които вече са я ползвали за записване на дете в детска градина, ще имат вече регистрация“, обясни Керезов, чийто ресор е именно електронното управление в столицата.

12 000 са средно първолаците всяка година, подчерта Чобанов, и досега работата по записването им обичайно е отнемала на родителите пълен работен ден. Според него ъпгрейдът на електронната система ще спести това време и съответно - близо 1 млн. лв. на бизнесите в София. Ще се спестят и такси за издаване на документи на родителите.

„Да дам за пример нужните досега документи - заявяване за записване, удостоверение за променен постоянен адрес, удостоверение за промени на настоящ адрес, удостоверение за семейно положение на съпрузите, удостоверение за настоящ адрес на детето, издадено от съответната регионална администрация, удостоверение за ТЕЛК, удостоверение за завършени предучилищни групи. Всички те изчезват“, каза Керезов, скъсвайки демонстративно въпросните удостоверения.

Системата ще започне работа от 29 март. Чобанов подчерта, че старите системи за регистрация през сайтовете на отделните училища ще спрат работа два дни преди това.

В разработката и тестването на единната система са участвали и над 50 родители доброволци, които продължават да я тестват и сега.

„На 28 май ще приключи актуализацията на първото класиране към настоящата кампания. Резултатите ще бъдат публикувани на 4 юни, после ще почнат регулярни следващи класирания“, обясни графиката на приема тази година Чобанов, като подчерта, че той не е окончателен и са възможни малки промени.

В системата ще могат да се филтрират училища по тип и район, да бъдат разглеждани на карта, ще са налице ръководства, въпроси и отговори, календар, форма за обратна връзка, както и телефон за всеки родител, който се затруднява с попълването на електронните форми. 

За родителите, които нямат възможност или желание да ползват електронната система, във всички 168 общински училища в столицата ще има обучени екипи, които ще асистират в попълването на нужните документи на място, уточни зам.-кметът.

Критериите за прием остават непроменени, като се търси максимална гъвкавост за тези ученици, чиито родители искат да изберат не най-близкото, а друго училище. Работи се и активно за няколкото казуса в столицата, при които има или самотно училище в район с голяма гъстота на населението, или школо, което по друга причина е изключително популярно сред родителите и може да бъде претоварено от заявления.