Американският президент Джо Байдън е съгласен, че руският му колега Владимир Путин е „убиец“ и предупреждава, че ще го накара „да плати цена“ заради руски опити за намеса в изборите в САЩ миналата година. 

Това Байдън заяви в интервю за телевизионния канал Ей Би Си с водещ Джордж Стефанопулос днес.

Путин ще понесе последици за това, че е ръководил усилия да бъде повлияно върху президентските избори в САЩ през 2020 г. в полза на Доналд Тръмп, каза Байдън, добавяйки, че това ще стане скоро.

„Той ще плати цена“, каза президентът на САЩ. На въпроса на Стефанопулос какви ще бъдат последиците, Байдън отговори: „Скоро ще видите“.

Обявен днес доклад на американското разузнаване потдвърждава подозренията, че Путин стои зад опит на Русия да се намеси в последния президентски вот в САЩ. Според Москва обвиненията са безпочвени.

Байдън каза, че е предупредил Путин за потенциалната американска реакция на изборните обвинения по време на техен телефонен разговор в края на януари:

„Имахме дълъг разговор ... и когато той започна, аз казах: Аз ви познавам и вие ме познавате. Ако установя, че това (намесата - б.р.) се е случило, тотава бъдете подготвен“.

Байдън отбеляза, че „има места, където е в наш взаимен интерес да работим заедно“ - като подновяването на договора за съкращаване на стратегическите въоръжения.

По думите му двамата с Путин се познават.

„Познавам го сравнително добре“, заяви Байдън и добави, че собственият му опит показва, че „най-важното нещо в отношенията с чуждестранни лидери е просто да познаваш другия.“

Американският президент каза, че според него руският лидер няма душа. Попитан дали смята Путин за убиец, Байдън отговори: „Да“.

Реакциите от Москва не закъсняха. Председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин нарече интервюто на Байдън "осктърбление за руснаците" и "истерия от безсилие".

"Байдън обиди гражданите на страната ни с изявлението си" - каза Володин, цитиран от в. "Московский комсомолец". - Това е истерия от безсилие. Путин е нашият президент. Атаките срещу него са атаки срещу страната ни".