Премиерът Бойко Борисов, както и здравният министър Костадин Ангелов от известно време упорито говорят за т. нар. български модел в справянето с пандемията - т. е. постигането на много добри резултати при сравнително либерални мерки. Тезата за БГ модела (който според Ангелов в частта със зелените коридори даже вече е заимстван от германски провинции) се повтаря и от други представители на управляващата партия. Как изглежда този модел към 16 март - според данните за общата смъртност в страната, за заболеваемостта от COVID-19 и сравнението по темпове на ваксинация спрямо останалите страни в ЕС - в графики.

Те показват, че заболеваемостта расте екпоненциално, нагоре се движи и смъртността, сравнена с показателите от м. г., България "удържа" последното място по ваксинирани сред страните в ЕС - и като процент от населението с една доза, и като процент напълно имунизирани.

Смъртност

2663-ма са починалите в страната през деветата седмица на 2021 г. Това сочат данните на Националния статистически институт. За сравнение за същия период на м. г. смъртните случаи са 2183. Става дума за първата седмица на март, т. е. преди официалното регистриране на първите случаи на заразени с коронавируса. Починалите тази година са близо 500 повече. 

Средният коефициент на смъртност за този период от годината между 2016-2020 е около15-16 промила. За тази година е 20 промила, сочат данните на НСИ. 

Графика в пълен размер.
Графика в пълен размер.
Графика в пълен размер. Даннните са на Националния статистически институт за общата смъртност в страната по седмици и сравнението със същите периоди от предходни години. 

Заболеваемост - червени зони

Цяла България вече е една голяма червена зона, с едно изключение - Търговище (което от жълтата вече е в оранжевата зона). Област Бургас вече е изпреварила Плевен. Като според данните, обобщени от Националния център по заразни и паразитни болести, на 14-дневна база заболеваемостта в повечето червени зони с пъти надвишава границата от 120 души на 100 хил. А данните за по-кратък период от няколко дни показват, че в области като Бургас тя вече е надхвърлила 700 души на 100 хил. Допреди дни здравните власти поддържаха тезата за локален подход като в края на миналата седмица в областите с по-висока заболеваемост бяха въведени палиативни мерки като намаляването с един час на работното време на заведението и преминаване на всички ученици от 5.-12. клас в дистанционна форма (дотогова те се редуваха по трестепенна схема).

Карта в пълен размер. Таблица в пълен размер. Данните са за 14-дневна заболеваемост, обработени от Националния център по заразни и паразитни болести

Ваксинация

България остава на последно място в ЕС (в който като цяло процесът на ваксинация върви мудно поради редица фактори) и по имунизирани с една доза като процент от населението и по изцяло имунизирани като процент от населението на страната. Данните са на our wold in data.

4,1% е процентът от населението в България с поне една доза от препарат срещу COVID-19. Напълно ваксинираните са 0,9 на сто.

Миналия петък страната ни временно прекрати имунизирането с продукта на "АстраЗенека", с която се извършваше дотогава т. нар. масова ваксинация. 

Данните са за страните от Европейския съюз. За сравнение има и две държави извън ЕС - САЩ и Великобритания. Източник е Our World in Data