Еврокомисията ще обмисли при необходимост промени в правилата за износ на ваксини срещу COVID-19, съобщи днес нейният председател Урсула фон дер Лайен.

Може да се наложи да бъде ограничен износът към страни, които произвеждат такива препарати, и към онези, където броят на ваксинираните е по-голям от дела на имунизираните в ЕС.

„Нищо не бих изключила оттук нататък. Ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да постигнем целите на европейската имунизационна кампания. Човешкият живот, свободите, икономиката, зависят от това“, изтъкна Фон дер Лайен.

Според нея в последните шест седмици ЕС е изнесъл 41 милиона дози ваксина към 33 страни. И сега в Комисията очакват реципрочност,.

ЕС свободно обменя със САЩ ваксини и суровини за тяхното производство. Досега Съюзът е изнесъл към Великобритания 10 милиона  дози ваксина и приканва към реципрочност.

Миналата седмица обаче Обединеното кралство забрани износа на препарати срещу вируса, произвеждани на негова територия.

Фон дер Лайен допълни, че в ЕС се наблюдава надигане на трета епидемична вълна. Това допълнително повишава нуждата от ускорено ваксиниране. „Пфайзер“ и „Модерна“ изпълняват договорите си с Комисията и до края на първото тримесечие се очаква от първия производител да бъдат доставени 66 милиона дози, а от втория - 10 милиона.

„За съжаление, при „АстраЗенека“ наблюдаваме по-малко от очакваните количества на производство и доставка. Така се забавя европейската кампания“, каза предсездателят на ЕК.

Тя уточни, че от вместо 90 млн. дози „АстраЗенека“ по договор до края на март ЕС ще получи едва 30 млн.

За второто тримесечие на годината ЕС очаква 200 млн. дози от „Пфайзер“, 35 млн. от „Модерна“, 55 млн. от „Янсен“ и 70 млн. вместо 100 млн. от „АстраЗенека“.

„При "АстраЗенека" се наблюдава увеличение на производството. Имам доверие във ваксината“, заяви Урсула фон дер Лайен.

Тя очаква утре Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) да даде ясно становище за безопасността на шведско-британската ваксина.