Еврокомисията ще изпрати писмо до компанията „АстраЗенека“, което може да се окаже началото на съдебно дело, предаде Ройтерс.

Писмото ще бъде част от усилията за разрешаване на спора с фармацевтичната компания за доставките на ваксини срещу COVID-19 за Съюза, заяви на брифинг говорителят на ЕК Ерик Мамер.

Според договора с Брюксел „АстраЗенека“ трябва да достави 300 милиона дози от ваксината си до края на юни. Миналата седмица обаче от дружеството заявиха, че имат за цел да доставят само 100 милиона дози с оглед на производствени проблеми и ограничения на износа.

„Планираме да изпратим писмо до "АстраЗенека", което ще ни позволи да започнем диалог с компанията като част от процес за разрешаване на спора“, каза Мамер.

Той допълни, че писмото се подготвя и ще бъде обсъдено с правителствата на ЕС, преди да бъде изпратено до британско-шведската компания.

Друг говорител на ЕК каза пред Ройтерс, че писмото е в съответствие с член 18,5 от договора на ЕС с „АстраЗенека“. Съгласно този член в случай на спор двете страни са се споразумели първо да се опитат да разрешат конфликта чрез неофициални дискусии след изпращане на подобно писмо, отбелязва агенцията. И допълва, че там също се казва, че съдилищата в Брюксел ще бъдат отговорни за уреждането на всеки неразрешен спор с неформални разговори.

Запитан дали писмото може да е началото на евентуално съдебно дело срещу „АстраЗенека“, говорителят заяви:

„Днес предприемаме конкретна стъпка. Ще видим къде ще ни отведе тя.“

Всички възможности са на масата, заяви на брифинга в ЕК говорителят Стефан де Кеерсмаакер.