Беларуският президент Александър Лукашенко посочи днес двама бивши министри - на вътрешните работи Юрий Караев и на здравеопазването Владимир Караник - като свои евентуални приемници, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Тук има двама души, застанали тук. Те могат да участват в президентски избори. Те са силни кандидати", каза Лукашенко по беларуската телевизия по адрес на Караев и Караник.

Не е известно доколко сериозно е настоящото изявление на Лукашенко, който преди е номинирал свои приемници на поста, сред които неговият говорител и ръководителя на официалната му резиденция, припомни Ройтерс. Караев е спорна фигура заради дейното му участие в смазването на масовите протести миналата година срещу управлението на президента.

Опозицията обвинява Лукашенко, който е държавен глава от 27 години, че прокарва разни идеи, включително промяна в конституцията, с цел да запази властта си. В масовите протести след преизбирането му през август, което според опозицията е станало с измами, бяха задържани хиляди демонстранти, а също журналисти.