В България ще е готов завод за ваксини до няколко месеца, обяви премиерът Бойко Борисов по време на посещение във фармацевтичната база "Антибиотик" в Разград.

По думите на неговите домакини от мениджмънта на фармацевтичната компания, за дни там ще се произвеждат стотици хиляди препарати.

Борисов инспектира изграждане на нов завод за ваксини, чиято инвестиция възлиза на 120 млн. лв. Заедно с него беше директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, както и Десислава Атанасова, кандидат за депутат от ГЕРБ в града.

Борисов стигна до извода, че на европейската карта на имунизация този завод ще може да произвежда за цяла Европа и при капацитета много държави ще си отдъхнат.

Страната ни за 16 месеца ще произведе стотици милиони ваксини, добави премиерът. Той отчете, че фирмата е мислила далновидно за разлика от други, които тепърва започват да правят такива заводи.

"Ние сме на етапа на монтиране на машините. Това ни е голямо предимство. Обещах пред Европейската комисия да изпратим веднага на какъв етап е нашата база. Много държави ще си отдъхнат. Ние за 16 месеца ще произведем стотици милиони ваксини и ще спасим стотици милиони животи", заяви премиерът.

"Дори след като всички показно се ваксинираха с "Астра Зенека" - и френският премиер, и Ангела Меркел каза, че ще се ваксинира, активността в Европа е под 30%... Така че друго е да си произвеждаме тук ваксини'', отбеляза той и разпореди да се изготвят прецизно всички сертификати и документи, необходими за производството.

И възможно най-бързо да се задвижат.

"Преди една година всички се борехме във военната промишленост да има инвестции, новата война я видяхме каква ще е. Който има заводи за ваксини, заводи за лекарства и мощна фармацевтична продукция, ще е номер едно във всичко останало", каза още Борисов.

Заводът е разположен на площ от 13 хиляди квадратни метра, като самото съоръжание за ваксините заема около 8000 км. м. Там ще се извършва целият процес и могат да се произвеждат няколко вида едновременно. Това се отнася и за вече излезлите срещу COVID-19.

При най-голяма натовареност заводът ще може да бълва по около 160 000 ваксини на ден.

"Антибиотик-Разград" е мажоритарен собственик на "Балканфарма" и е един от най-големите фармацевтични производители в България. Преди години собственик на завода в Разград беше "Актавис".