"Решението на комисията по правни въпроси на парламента да отхвърли провеждането на референдум откровено обслужва задкулисието в България", заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с ръководството на парламентарната група на ГЕРБ.

Предложението на държавния глава за национално допитване по три въпроса на избирателната система не беше подкрепено от мнозинството в комисията в сряда. Преди месец Плевнелиев предложи заедно с евроизборите хората да бъдат питани и за задължителното гласуване, мажоритарния вот и гласуване по интернет.

Няма как да съм доволен, когато народни представители считат, че да питаш народа, е противокоституционно. Няма по-истинска форма на демокрация. В много други държави е практика да се провеждат референдуми заедно с други избори. Сигурен съм, че времето е достатъчно (референдумът да се проведе заедно с евроизборите-б.р.). Очевидно няма такова желание”, коментира Плевнелиев. 

С нежеланието си да се допитат до народа управляващите обслужват задкулисието, смята президентът. Той се закани да не допусне да няма референдум.

Ден по-рано държавният глава обяви, че ще наложи частично вето върху Изборния кодекс. 

След срещата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че до сутринта са били събрани около 450 хил. подписа за провеждането на референдум. В началото на деня той се зарече да има нужните 500 хил., за да почне процедурата за допитването. 

Законът задължава парламента да насрочи референдум, ако има събрани 500 хил. подписа.