С нарастването на темповете на имунизация срещу COVID-19 все повече хора искат да знаят какви могат да бъдат нежеланите реакции след инжекцията и как се различават те при отделните ваксини. 

Въз основа на данните, събрани от Американската агенция по храните и лекарствата по време на клиничните изпитания, "Гардиън" обобщава най-често срещаните странични реакции при ваксините, които към момента са разрешени за употреба в САЩ, а се поставят и в България - на "Пфайзер"/"Бионтех" и на "Модерна".

Вчера Клуб Z ви запозна с британския опит от ваксинирането, основно с препарата на "АстраЗенека" и неговите странични ефекти.

Кои са най-честите нежелани реакции?

За всички ваксини най-честите са:

  • Болка на мястото на инжектирането;
  • Умора;
  • Главоболие и мускулни болки.

Сред по-рядко срещаните са гадене, втрисане и температура. Повечето симптоми причиняват дискомфорт, но не могат да повлияят на обичайните ви занимания.

Безопасни ли са ваксините срещу COVID-19?

Да. Тяхната безопасност е тествана в големи клинични изпитания, в които участват десетки хиляди хора. След това Американската агенция по храните и лекарствата, както и центровете за контрол и превенция на заболяванията, продължават да осъществяват наблюдение за безопасността на ваксините, като събират и анализират данните, свързани и с регистрираните нежелани реакции и след като ваксините са одобрени за употреба. Така се включват и възможно най-редките странични ефекти.

Едно от числата в графиките по-долу от резултатите от клиничните изпитания показва процента на хората, които са имали странични реакции, след като са получили плацебо. Хората, които участват в изследванията, не знаят дали получават ваксина. Това помага на изследователите да разберат какъв е процентът на нежеланите реакции, причинени от съответния препарат.

Странични реакции при ваксината на "Модерна"

"Модерна" е двудозова ваксина, времевата дистанция между първа и втора доза е 28 дни. В клиничните изпитания са участвали над 30 хил. души на 99 места в САЩ. Резултатите показват, че ваксината е безопасна и ефективна, осигурява защита срещу COVID-19 в 94,1 процента от случаите. На 15 168 от участниците е била поставена ваксина, а на останалите - плацебо. (Резултатите вижте в графиките по-долу.)

След първа доза

Използваме резултатите от клиничните изпитания на ваксината, за да опишем колко вероятно е хората на възраст между 18 и 64 години да почувстват някои от нежеланите реакции в рамките на една седмица след като са получили първата доза от препарата, обясняват от "Гардиън". Средно симптомите изчезват до три дни, а често - и по-бързо.

След втора доза

Най-характерното е, че след приемането на втора доза появата на нежелани симптоми е по-често срещана.

Странични реакции при "Пфайзер"/"Бионтех"

Подобно на ваксината на "Модерна" и тази на "Пфайзер"/"Бионтех" използва иРНК технология. В клиничните изпитания на препарата на "Пфайзер" са участвали доброволци в 152 места по света. Въпреки че по-голямата част от локациите - 130 - са в САЩ, има и изследвания в Бразилия, Аржентина и Южна Африка. В тези изпитания са се включили над 43 хил. души. Резултатите са, че ваксината е с 95 процента ефективност за предотвратяване на COVID-19. Ваксината е двудозова, прилага се в интервал от 21 дни. 

При първата доза 

За разлика от "Модерна" изследванията от "Пфайзер" са разделени в две групи - на хора между 16 и 55 г. и над 55 г. Тъй като хората над 55 г. са по-малко склонни да изпитват странични ефекти, на графиките са представени резултатите на по-младата възрастова група, уточняват от "Гардиън".

При втора доза

И при ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" страничните реакции са по-чести след получаването на втората доза.

 Каква е причината за страничните реакции?

Те са знак, че ваксината предизвиква имунен отговор в организма ви. Може да са неприятни, но означават, че ваксината действа, както се очаква. Причиняват се от освобождаването в тялото на химически вещества, които дават сигнал на имунната система, че трябва да реагира. Въпреки че няма пълна корелация между страничните реакции и имунния отговор, те са доста очаквана част от процеса на ваксинация и изграждане на антитела.

Експертите обясняват, че при ваксините е важно да се намери балансът - отговорът, които предизвикат от организма да не е твърде слаб, но не и твърде силен.

Защо да се доверяваме на данните?

По време на клиничните изследвания учените събират информация за всичко - от фрактури на бедрото до инфаркти, за да проследят безопасността на ваксините.

"В САЩ имаме много, много строга система за проследяване на нежеланите реакции от ваксините", обяснява д-р Грег Поланд, главен редактор на медицинското списане Vaccine, който оглавява и групата за изследване на ваксините към клиниката "Mayo".  - "Така беше възможно да посочим риска от анафилактичен шок при определени групи хора. Честота на тези събития е 2,4-4,5 на милион души", добавя той пред "Гардиън".

По-голямата част от документираните странични симптоми не са свързани с ваксините, но се документират, за да бъде сигурно и да се гарантира безопасността на медицинската интервенция.

Американската агенция по храните и лекарствата след това изготвя свой собствен анализ на клиничните изпитания и представя данните на независим панел от експерти, които го оценяват и правят допълнителни препоръки дали да се одобри ваксината. Всичко това е публично.