„Разбира се, следим отблизо българското разследване срещу предполагаемата руска шпионска мрежа.“

Така генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отговори на въпрос на Клуб Z във връзка с разкриването на шпионите миналата седмица.

„НАТО винаги е наблягала на защитата на класифицирани документи и информация. Ние изцяло подкрепяме работата на нашия съюзник България в борбата със зловредните руски дейности на нейна територия“, каза Столтенберг.

Той говори в навечерието на двудневната среща на външните министри от пакта. На нея ще бъде обсъден и този случай.

Столтенберг обаче не отговори разполага ли с информация за евентуални щети, които групата е нанесла на сигурността на НАТО.

Утре първите дипломати на страните от НАТО ще обсъждат отношенията с Русия и нейното предизвикателно поведение през последните години към други държави като Украйн. Ще стане дума и за намесата на Кремъл във вътрешните политически процеси на държавите от алианса, опитите за подкопаване на демократичните институции, както и намесата в изборните процеси.

В дискусиите ще участват представители на неутралните Швеция и Финландия, както и върховният представител на ЕС за външната политикща Жозеп Борел.

Всичко това според Столтенберг показва, че в НАТО Следят тенденциите в поведението на Русия.

„И, разбира се, следим българското разследване“, повтори генералният секретар.

Той изтъкна, че отношенията между НАТО и Русия са трудни от известно време и това се дължи на поведението на Москва.

Руският президент Владимир Путин носи крайната отговорност за действията на руската държава, включително за опитите за убийство на опоненти, каза още Столтенберг.

"Много сме загрижени от съобщенията за обещания от Москва да осигурява награди за убийството на войници от алианса в Афганистан. Ще останем твърди, но и ще се стремим да поддържаме диалога с руските власти. Дори отношенията да не се подобрят, трябва да се запази контролът над въоръженията", допълни Столтенберг.

Все още остават открити всички възможности за бъдещето на мисията на НАТО в Афганистан.

На министерската среща ще бъдат обсъдени също заплахите от Китай, тероризмът, киберсигурността и хибридните атаки.