„Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова по повод началото на мандата ѝ в София. В рамките на разговора им в Министерския съвет бяха обсъдени двустранните отношения и наличието на желание и от двете страни те да бъдат задълбочавани в дух на добронамереност и прагматичност.“

Така започва кратко съобщение на пресслужбата на Министерския съвет от днес, посветено на срещата на Борисов и Митрофанова, която от началото на 2021 г. е в България, като смени на посланическия пост Анатолий Макаров. Приложена е и снимка, а от текста става ясно, че културата и селското стопанство също били сред обсъдените теми.

Разговорът е на фона на нов шпионски сюжет със замесени лица от българското военно разузнаване, разследвани от родните служби и прокуратурата за предаване на класифицирана информация на чужда страна, като само преди ден България изгони и обяви още двама руски дипломати за персона нон грата - заради връзка с разследваните български граждани за шпионаж.

Москва обяви, че ще реагира реципрочно, очаква се развитието по случая.

Пак днес бе публикувано и интервю на Митрофанова за „24 часа“, в което тя нарича шпионските разследвания „шоу“ и заявява: „Със съжаление съм принудена да констатирам, че антируската риторика в България стремително набира обороти вече повече от година. От октомври 2019 г., примерно веднъж на три месеца, българските власти неоснователно, с помпозност експулсират руски дипломати под измислени предлози. Напомням, че тези „тъмни петна“ върху летописа на руско-българските отношения бяха предшествани от сериозен напредък в двустранните контакти на високо и най-високо ниво през 2018-2019 г.“

Припомняме, че през май 2018 г. Владимир Путин се срещна първо с президента Румен Радев в Сочи, а след това и с премиера Бойко Борисов - в Кремъл. През 2019 г. имаше нова среща на руския и българския президент - в Санкт Петербург, където Румен Радев участва в международния икономически форум.  

От съобщението за срещата между министър-председателя и посланик Митрофанова обаче научаваме, че Борисов е изтъкнал, „че  България държи да има открит и взаимноизгоден диалог с Руската федерация, при който страната ни се води от националните си интереси и евроатлантически приоритети“. Той е пожелал на дипломатката успешен мандат в България. И е посочил „сериозния потенциал за сътрудничество в сферата на икономиката и търговията“.

От съобщението - самия му край, става ясно още, че според Бойко Борисов България и Руската федерация могат да развиват успешно партньорство в редица области като например културата, туризма и селското стопанство.