Еврокомисията ще предприеме действия срещу „АстраЗенека“ заради неизпълнението на задълженията на компанията по договора за доставки на ваксини срещу COVID-19. 

Това заяви в Европарламента Сандра Галина – генерален директор на дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“в ЕК. Тя говори пред Комисията по бюджетен контрол.

„Очаквахме доставки в размери на стотици милиони, а не сме получили дори четвърт от тях. Обсъждаме това със страните членки и, разбира се, ще предприемем съответните мерки. Ще използваме всички инструменти, които имаме на разположение, за да получим дозите си. Това е важен елемент от отношенията ни с "АстраЗенека", каза Галина.

Тя допълни, че ЕС разполага и с инструмент за наблюдение на износа на ваксини, който определи като много полезен.

Има проблеми и с фалшиви ваксини. По това работи ОЛАФ – Службата на ЕС за борбас измамите.

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) продължава проверката на въздействията на „АстраЗенека“, каза генералният директор на институцията Емър Кук. Тя говори пред друга комисия в ЕП – тази по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

ЕАЛ оценява три обещаващи препарати срещу коронавируса, каза още Кук. Те са на „Новавакс“, „КюрВак“ и руската ваксина „Спутник V“-

Предстои представители на ЕС да извършат проверка на руски завод за производство „Спутник V“. Според Кук това се прави по европейските правила за оценка, свързана с осигуряването на пазарен достъп в ЕС на лекарствени изделия.

От края на април започват доставките за ЕС на ваксината на „Янсен“ (фармацевтичното поделение на компанията „Джонсън и Джонсън“). Тази ваксина ще се поставя с една доза и дава 67 на сто ефективност, припомни Емър Кук.