На днешното си заседание правителството за пореден път отпусна милиони средства за покриване на различни обществени нужди и изпълнение на проекти. Това стана ясно от съобщение на правителстванета информацонна служба.

52 млн. лв. за родители, които са си останали вкъщи заради епидемията

Отпускаме 52 милиона лева, с които ще подпомогнем семействата с деца до 14 години, при които родителите се е наложило да останат вкъщи и да се грижат за децата си, докато са затворени училищата, яслите и детските градини заради пандемията.

Това обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.

Премиерът посочи, че с отпуснатите днес от кабинета финансови средства общата сума по тази мярка нараства до 73 милиона лева.

„С предходния трансфер на средства по мярката помогнахме на над 41 000 семейства“, напомни министър-председателят и добави, че сега предстои кандидатстването за новите средства.

Помощта се изплаща пропорционално за дните неплатен отпуск, като размерът за един месец е 650 лв. за семейства с 1 дете и 975 лв. за семейства с 2 и повече деца. Мярката има подоходен критерий, който беше увеличен на 150% от минималната заплата, което означава, че семейство с едно дете трябва да има доход до 2925 лв., а с две и повече – до 3900 лв

20 млн. лв. за нови метровлакове

20 милиона лева отпусна правителството на Столичната община по време на редовното заседание на кабинета. Средствата се предоставят за придобиването на нови 10 метровлака за третата линия метрото и за доставка и монтаж на преградни врати за метростанции от първия и втория метродиаметър.

По време на заседанието на Министерския съвет кметът на София Йорданка Фандъкова благодари за подкрепата, която правителството оказва на столицата.

„С тези 20 милиона лева ще успеем да направим окончателното плащане за закупуването на 10 нови метровлака, които напълно осигуряват дейността на цялата трета линия на метрото“, заяви Фандъкова.

Тя отбеляза, че за 4 години са изградени 12 километра с 12 станции от третата линия на метрото. Кметът на Столичната община акцентира, че през последните години държавата е оказала съдействие за реализирането на три големи приоритета за столицата: строителството на метрото, довършването на Южната дъга на Околовръстното шосе и изграждането на училища и детски градини, за което целево бяха отпуснати 70 милиона лева от Министерския съвет.

„Въпреки кризата с помощта, която получихме от правителството през последната година, осигурихме промяната и развитието на София“, допълни Фандъкова.

ПремиерътБорисов изтъкна, че скоро се очаква да приключи разширението на Околовръстния път в отсечката от квартал „Младост“ до АМ „Тракия“ и веднага след това ще започне строителството в участъка между АМ „Струма“ и булевард „Цар Борис III“.

„Ще изпълним всички мечти на софиянци. Преди години в София нямаше метро, нямаше Околовръстно шосе, помните какво беше - градът колабираше“, напомни премиерът Борисов.

И още...

Правителството отпусна и нови 1 680 689 лв. по линия на тригодишната програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища. Средствата, осигурени на днешното редовно правителствено заседание, са за детски градини на територията на общините Костинброд и Бургас.

Правителството подкрепи Ловчанската митрополия за изграждането на духовно-просветен център. Кабинетът отпусна и 879 000 лева за ремонт на сградата, в която се е помещавал кожарският техникум в Ловеч.