Великобритания предвижда да започне да ваксинира и деца срещу COVID-19 към август тази година. Това е заложено в проектоплан на правителството в Лондон, който беше огласен от британски медии.

Според разчета имунизацията на лица под 18 години ще започне през лятото, това е месеци по-рано от предварителните планове, пише „Дейли телеграф“.

Към момента ваксините не се препоръчват за употреба при деца. Най-ниска е възрастта за прилагането на препарата на „Пфайзер“/„Бионтех“ - 16 г.

Компаниите, производителки на одобрени ваксини, вече обявиха, че започват изпитания и при по-ниска възраст на имунизираните. Резултатите от проучване на Оксфордския университет (който се свързва с разработването на продукта на „АстраЗенека“) за ваксинацията при децата се очаква да бъдат публикувани през юни и юли. Британското правителство ще изчака изводите от него, преди да вземе решение. Това са потвърдили два независими източника пред „Дейли телеграф“.

Ако сегашното темпо на ваксинация във Великобритания се запази, е възможно 11-те млн. деца в ученическа възраст да бъдат имунизирани, преди да се върнат на училище през новата учебна година през септември.

Наскоро д-р Антонио Фаучи, главен американски експерт по инфекциозни болести и съветник на Белия дом, обяви, че има планове в САЩ ваксинацията на деца под 12 г. да започне от началото на 2022 г.