ФИФА спусна нови 6-годишни наказания на Сеп Блатер и Жером Валке, съответно бивш президент и генерален секретар на организацията.

Двамата са и глобени с по 1 милион швейцарски франка.

Санкциите да бъдат лишени от правото да се занимават с футбол влизат в сила тогава, когато изтекат настоящите. За Блатер това ще стане през октомври тази година, а за Валке - от същия месец на 2025 г.

Бившите босове са санкционирани за "различни нарушения" на етичния кодекс на ФИФА - провинения, близки до тези, за които трябваше да се разделят с футболната централа преди време.

Срещу Блатер (85 г.) продължава да се води разследване от прокуратурата в Швейцария.

В официалното съобщение на ФИФА се казва, че разследването е извършено по повод сигнали за нарушения при изплащания на бонуси във връзка с турнири на ФИФА. А в слуачая с Валке ставало въпрос също така за облагодетелстване по други канали, както и за необосновани промени и удължавания на договори на служители на организацията.

Според ФИФА Сеп Блатер по неправомерен начин е прибрал 23 милиона швейцарски франка в периода 2010-2014 г., в резултат на "конфликт на интереси", възникнал при взаимоотношения между него и други бивши шефове от висшия ешалон на асоциацията.

В "схемата" са посочени бившият бос на футболната федерация на Аржентина Хулио Грондона и някогашният финансов директор на ФИФА Маркус Катнер. Става въпрос за разпределение на бонуси.

Сеп Блатер беше наказан за осем години от ФИФА заради прословутото "неправомерно плащане" на 2 милиона швейцарски франка към Мишел Платини, тогава №1 в УЕФА. Това стана през 2016 г., а санкцията беше редуцирана на шест (с влизане в сила през 2015-а, когато гръмна скандалът) от Арбитражния спортен съд.

Казусът беше предшестван от огромен корупционен скандал във ФИФА, в който имаше арести на над десет висши чиновници, а впоследствие се стигна и до осъдителни присъди. Всичко започна през лятото на 2014 г. при съвместна акция на ФБР и прокуратурите на САЩ и Швейцария.

Наследникът на Блатер - Джани Инфантино, обеща още с всъпването си в длъжност, че ще работи за това името на ФИФА да "бъде изчистено докрай".