"Жена в бяло яке пристига в руското посолство в София. На камерите се вижда как говори с неиндетифициран мъж. В същото време камера в държавен офис улавя как мъж брои пари под бюрото си, очевидно платени му като награда - за неговата шпионска дейност. А при прихванато телефонно обаждане се чува как лидерът на тази група казва на друг мъж, че баща му плакал, когато Сталин починал. Всички те говорят за пари."

Така започва предълъг очерк на легендарната американска телевизия CNN, посветен на последния шпионски скандал в България. Материалът е поместен в сайта на телевизията и подробно преразказва последните дни у нас и всичко, което вече знаем за историята. 

Изданието обръща внимание, че според разследващите основните цели на българските шпиони, действащи в интерес на Русия, са били събирането и предаването на информации за срещите на НАТО, политиката на ЕС спрямо Москва и разузнавателни данни за Украйна и Беларус. Споменава се и интересът на руснаците към открития наскоро "Морски координационен център" на НАТО във Варна. 

Авторката - Нина Дос Сантос - подчертава, че София е смятана за най-близкия съюзник на Москва по времето на Студената война и че в момента експертите вярват, че градът е "любима цел на руския шпионаж". 

"Ако Виена беше епицентърът на шпионажа след Втората световна война в Европа, то днес София може да претендира за тази титла", казва тя. 

Текстът не пропуска и предишния такъв скандал - този с лидера на движението "Русофили" Николай Малинов, а авторката обяснява на своите читатели, че делото му тепърва предстои да се гледа, въпреки че е започнато още през 2019 г. 

Разбира се, не е пропусната и историята с отравянето на оръжейния магнат Емилиян Гебрев и предполагаемото участие на руски специални агенти в операцията. Той бе отровен с Новичок. 

Статията завършва с констатацията, че последните арести са предизвикали нова криза в отношенията София - Москва и припомня, че те по принцип са доста близки, заради "споделяната славянска и православна култура".