Големите нехранителни магазини ще могат да отворят и да работят с малко повече ограничения.

Това обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на редовния седмичен брифинг на здравните власти в четвъртък. 

„Издадох указания, че самостоятелните обекти и магазините за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има директен достъп - вход от улица или паркинг, могат да продължат своята дейност, спазвайки мерките.

Магазините с площ над 300 кв.м, предлагащи нехранителни стоки, също може да работят, като обособят и ограничат площта си до 300 кв.м чрез преградни стени, ленти, щандове и др.

Извън търговските обекти, на открити площи и при спазване на мерките ще може да се осъществява търговска дейност“, изброи той. 

Така ограниченията за този тип магазини ще паднат само четири дни след като бяха затворени. Ясни обяснения за предприемането на тази стъпка не бяха представени.

Решението за преференциалното разхлабване се случва на фона на над 9000 души в болница, едно от челните места по смъртност от COVID-19 в света и измерени във вторник най-високо число на нови заразени от началото на пандемията.

По време на втората вълна точно тези магазиви често бяха сочени като място, в което стават струпвания на големи групи хора, без да се спазват никакви противоепидемични мерки. Те не бяха затворени по време на затварянето, което беше въведено от края на ноември.

Запитан за указанията на министъра на икономиката, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов не обясни основанията за подобно решение.

"За нас е важно спазването на противоепидемичните мерки по начина, по който са разписани, и да гарантират сигурността на всички, които влизат и излизат от тези магазини", каза само той.

Същевременно огромната част от брифинга здравните власти отделиха за разясняване колко опасна е третата вълна на епидемията.

Училища, културни институции, заведенията остават затворени.