Швейцария е първият съперник на България в световните квалификации от Зона Европа за Мондиал 2022 в Катар. Двубоят е тази вечер от 19 ч. на стадион „Васил Левски“.

Също днес Италия приема Северна Ирландия от 21:45 ч., а петият отбор в група С е Литва.

Излишно е да се споменава, че големите фаворити в петорката са „адзурите“ и „часовникарите“, а заради липсата на участие в големи първенства вече от дълги години селекцията ни е аутсайдер.

За финалите на Световното се класират победителите в 10-те групи. Десетте подгласника, заедно с още два тима от Лигата на нациите (според класирането там и това кои вече са си осигурили участие от пресявките), ще определят останалите три състава от Зона Европа.

Те ще бъдат разпределени в три групи и победителите в тях (чрез полуфинали и финали) ще допълнят европейското представителство за Мондиал 2022. Това трябва да се случи догодина по същото време, а първенството в Катар ще е зимно (първото в историята) - 21 ноември - 18 декември 2022 г. 

Днешният сблъсък ще е официален двубой за новия селекционер Ясен Петров, който пое поста в началото на годината и не е извеждал отбора дори в контрола. От повиканите ще липсва единствено Андрей Гълъбинов, който лекува лека контузия и целта е, както обяви вчера Петров, да бъде запазен за срещата с Италия в неделя - отново в столицата ни.

Швейцария е в София със състав, в който личат звезди или поне играчи от големи клубове. На вратата е Ян Зомер от „Борусия“ (М), а в средата на терена и в атака личат футболисти като Гранит Джака („Арсенал“), Джердан Шакири („Ливърпул“), Ремо Фройлер („Аталанта“), Харис Сеферович („Бенфика“), Марио Гавранович („Динамо“ Загреб)...

Селекционерът Владимир Петкович, който тези дни демонстрира самочувствие в медийните си изяви и то с основание, не може да разчита на Фабиан Шер („Нюкасъл“) и на Ренато Шефан („Волфсбург“).

Швейцария доста вдигна нивото напоследък и има най-големи шансове да води битка с Италия за първото място. От 1996 г. насам тимът е пропуснал само две Европейски първенства. А от 1994-та - само два Мондиала. 

В последния си голям турнир - Лигата на нациите, съставът от алпийската страна направи две равенства с Германия и едно с Испания, като зае третото място в групата с равен актив точки с Украйна, с тима на която размени победи.