В последния си статус във фейсбук руският опозиционер Алексей Навални се подиграва със затворническия режим и начините, по които надзирателите се опитват да го тормозят.

Критикът на Кремъл излежава присъда от две години и седем месеца лишаване от свобода в Изправителна колония-2 в Покров, Владимирска област, 85 км източно от Москва.

В предишни известия на уебсайта му и в профила му в социалната мрежа адвокатите на опозиционера съобщиха, че той страда от изострящо се неврологично заболяване, което може да наложи операция, но затворническите власти го лекуват само с ибупрофен. Той публикува и две заявления, изпратени до Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) и до главния прокурор на Русия, в които настоява незабавно да му бъде даден достъп до специалисти, които да му поставят диагноза и да му назначат подходящо лечение, както и да бъде прекратен тормозът над него с лишаване от сън.

„Очевидно „Лош човек“′ (Bad Guy) е саундтракът на моята присъда. Най-малко ясно е, че я е слушал кремълският чиновник, който е съставял плана за моите наказания. Слушал е и отсъждал: „Ти си лооош!“ - пише Навални и продължава:

„В руските затвори има две основни наказания: мъмрене и изпращане в наказателния изолатор (на руски щрафной изолятор или съкратено ШИЗО).

Получаваш две мъмрения и може да отидеш в ШИЗО, нещо неприятно, защото условията там са близо до изтезанията.

В моето досие на лош човек вече имам:

- Признат за склонен към бягство в „Кремълската централа“;
- 4 мъмрения за 2 седмици в затвора в Колчугино;
- 6 мъмрения за 2 седмици в ИК-2, Покров.

Има за разглеждане 20 броя доклади, включително такива като:
- станал от леглото 10 минути преди командата „Стани“;
- отказал да отиде на физзарядка, казвайки на началника на отряда: „По-добре да отидем да пием по кафе“;
- отказал да гледа видеолекция, наричайки я идиотска;
- на срещата си с адвокатите бил по тениска (не се шегувам).

Чакам мъмрене с формулировка „Усмихва се широко, макар че по дневното разписание е време да страда“.

Мъмренията ми налага дисциплинарна комисия от 7 души. И когато ме мъмрят, седнали под портрета на Путин, си спомням как в училище ме мъмреха на педагогически съвет. Много напомня.

- Не спори, Навални, с учителя по история, той знае най-добре всичко. Тези, които много спорят, вървят по наклонената плоскост и рано или късно свършват в затвора.
Естествено, бяха прави!

Не нарушавайте правилата!

(Но все пак непременно по малко нарушавайте :) )".

Видимо, песня «Bad Guy» - саундтрек моего тюремного срока. По крайней мере, ее явно слушал кремлевский чиновник,...

Публикувахте от Алексей Навальный в Понеделник, 29 март 2021 г. 
Междувременно приближен на Навални обвини днес руските власти, че са задържали баща му в опит да му бъде оказан натиск, предаде БТА. Иван Жданов, директор на основаната от Навални Фондация за борба с корупцията, съобщи, че полицията е извършила среднощен обиск в дома на баща му в Ростов на Дон по подозрение в злоупотреба с власт и го е отвела за разпит.