Една доза от COVID ваксините на "Пфайзер-Бионтех" и  "Модерна" е била 80% ефикасна в предотвратяването на коронавирусни инфекции, според ново проучване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, извършено при ваксинирани здравни работници, предаде днес Си Ен Би Си.

Ефективността на частичната имунизация се наблюдава две седмици след първата доза, според изследването, което обхваща близо 4000 души здравен персонал и работници от първа линия между 14 декември и 13 март. Здравните работници в проучването, което е публикувано днес, нямат предишна лабораторна документация за инфекция с COVID-19.

Две дози са по-добри от една, са казали федералните здравни служители, цитирани от телевизията, добавяйки, че ефективността на ваксините е скочила до 90% две седмици след втората доза.

„Тези констатации показват, че разрешените иРНК COVID-19 ваксини са ефективни за предотвратяване на инфекция с SARS-CoV-2, независимо от състоянието на симптомите, сред възрастни в трудоспособна възраст в реални условия“, пише в изследването на американската агенция. „Ваксинацията срещу COVID-19 се препоръчва за всички отговарящи на условията лица.“

Новите данни вероятно ще подкрепят аргументите на някои здравни експерти и служители в областта на общественото здраве, че САЩ трябва да дадат приоритет на даването на американците само на една доза от ваксините, преди да преминат към вторите дози, ускорявайки темпото на ваксинации в цялата страна.

За разлика от ваксината на "Джонсън и Джонсън", която изисква една доза, ваксините на "Пфайзер-Бионтех" и "Модерна" изискват две инжекции, направени в интервал от три до четири седмици. Главният медицински съветник на Белия дом д-р Антъни Фаучи многократно е казвал през последните няколко месеца, че САЩ трябва да се придържат към режима с две дози, отбелязва Си Ен Би Си.