Традиционните японски вишневи дръвчета са цъфнали напълно тази година на 26 март - най-ранната дата за последните 1200 години, съобщи „Уошингтън пост“. Това е индикация за сериозни промени в климата, смятат специалисти.

Цъфтежът, който в Япония е знак за началото на пролетта, традиционно започва в края на март и продължава до май. В последните 1000 години най-рано вишните са цъфтели на 27 март 1409 г. Най-старите данни сочат за по-ранен цъфтеж през 812 г. от новата ера, или година след като войските на хан Крум разбиват византийците при Върбишкия проход.

Японците следят изрядно цъфтежа на вишневите дръвчета (които обикновено не раждат плодове), поради което техните записи са ценен източник за изследователите на климата, обяснява Бенджамин Кук, учен от университета в Колумбия, специализирал в реконструиране на климатични данни от миналото.

Японските вишневи дръвчета са изключително дълголетни и в добавка - с много стабилна дата на цъфтеж в продължение на 1000 години. От тогава насам обаче цъфтят все по-рано. Според Кук това е както в резултат на глобалното затопляне, така и заради урбанизацията на Япония в последните два века.

Датата 26 март е средна за страната - всъщност най-рано вишните са се отрупали с цвят в Токио - още на 22 март.