Бившият генерален директор на НДК Мирослав Боршош чу 5 пъти „невинен“ днес от Софийския градски съд по различните си обвинения.

Колегата му - бивш изпълнителен директор, Валентин Кръстев обаче бе признат за виновен за принуда над двама служители. Той получи 3 години условно за принуда на двама подчинени - които е натискал да занижат оценката на „Главболгарстрой“ в тръжна процедура за ремонт на Двореца и да завишат тази на „Галчев инженеринг“.

Що се касае до Боршош, той бе признат за невинен и за наети на лизинг автомобили „Лексус“, и за договори, които сключвал с „външни“ фирми за юридически услуги, за пиар и интернет агенции, както и за изработване на паспорт на сградата.

В разясняване на кратките си мотиви съдия Стефан Милев каза по отношение на обвинението на Боршош за „длъжностно присвояване“, което се крепеше на това, че е платил аванс за ремонт на НДК, преди да е свършена цялата работа:

„По отношение на последното обвинение - за длъжностно присвояване, мисля, че е по-добре да замълчим от уважение към правото.“

А за друго от обвиненията му - за нецелево изразходване на бюджети средства, че „изследването на това обвинение беше загуба на време“. Става въпрос за 3 431 146 лв., отпуснати от МС за увеличаване капитала на НДК АД.

Предисторията

Атаката и прокурорските обвинения срещу Боршош избухнаха през юли 2017 г., като мнозина видяха в тях разчистване на сметки между кланове в ГЕРБ. Противниковият се смяташе на тогавашната министърка на европредседателството Лиляна Павлова. Именно Павлова уволни директора на НДК през юни 2017 г. точно преди да му се стовари и прокуратурата.

Тя беше свидетел по делото, както и вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев.

Боршош и друг от изпълнителните директори на НДК - Валентин Кръстев, бяха обвинени в няколко неща. Боршош - в споменатото длъжностно присвояване на сумата от близо 4 млн. лв., която изплатил като аванс на „Галчев инженеринг“ за ремонт на Двореца преди европредседателството (то се състоя през първата половина на 2018 г. - бел .ред.).

Спорът бе със защитата - че едва ли има човек, който да не знае какво е аванс, и той е такъв, защото се дава предварително. Прокуратурата претендираше, че Боршош е присвоил тези пари, защото основанието за плащането им е възникнало чак след края на ремонта през юли 2017 г. с приемо-предавателния протокол за свършена работа,

По-дребните обвинения бяха за умишлена безстопанственост в различни размери - най-често за десетки хиляди, от страна на изпълнителния директор. Те включваха от вземане на коли на лизинг, без да има нужда от това, до сключване на договори за адвокатски и правни услуги, включително процесуално представителство по дела, консултации, изготвяне на искания за изпълнителни производства. За тези цели дворецът имал няколко юрисконсулти на щат, изтъква прокуратурата.

Днес съдията каза като пояснение за решението си, че наличието на юрисконсулти на щат в никое държавно учреждение не изключва наемане на юристи на граждански дотговор. 

И това не само че не е забранено от закона:

„Ако се признае такава възможност – за обвинение при наличие на юрисконсулт да се наемат и външни юристи, означанва половината българско правителство да влезе в затвора. Изобщо не е ясно от какво прокуратурата извлича твърдяната от нея липса на необходимост (от въпросните юисти - б.р.).

По тази логика аз очаквам следващата година поне още 500 обвинителни акта, внесени на това правно основание от различин държавни институции.“

Боршош възлагал на частни компании пиар услуги, медиен мониторинг, както и поддържане на фейсбук и други социални профили на Двореца, захранването им с новини и пр. За тази цел имало трима души щатен пиар отдел, едно техническо лице, че и един шеф над тях.

Кръстев имаше обвинение за принуда на служители, които заплашвал с уволнение, ако не коригират споменатите оценки, за да се получи положителен за „Галчев“ резултат при обществената поръчка. Признаха го за невиновен само по отношеие на единия от трима служители.

Делото от първия път въобще не можа да тръгне, тъй като обвинението бе такова, че не се разбираше от подсъдимите.

Последната дума днес:

„Три години и половина съм подсъдим за част от дейността ми като изпълнителен директор на НДК. Тези години не бяха леки за мен, особено за човек, който е бил изцяло отдаден на работата си и който я е изпълнявал на най-високо професионално ниво“, каза днес в последната си дума Боршош.

И още:

„Не трудностите са големият ми проблем. Напротив....

Големият проблем дори не са и несъстоятелните, неаргументирани, напълно безпочвени обвинения на прокурорите - това ще оставя да лежи на тяхната професионална съвест.

Големият проблем не е, че обвиненията се базират на анонимни доноси и сигнали от уволнени и санкционирани от мен служители....

Големият проблем е, че тези обвинения спряха работата на един изключителен екип. Екип от хора, които работиха отдадено за държавата си и развиваха културата като върховна ценност.“

Той каза още:

„В това бездуховно време ние в НДК показахме, че е възможно, когато си вършиш работата честно и всеотдайно, да променяш държавата си и ние я променихме. Десетките награди са дори най-малкият пример за правилния начин, по който ръководихме НДК. А най-добрият пример е огромната подкрепа на културната ни общност...“

Той дори честити специалния ден - днес се навършват 40 години от откриването на НДК на 31 март 1981 г.

„За мен е чест да съм част от хората, които превърнаха една сграда, създадена за партийни и тоталитарни конгреси, в истински работещ европейски културен и духовен център. И затова съм горд от всичко постигнато. Ако днес можех да избирам отново, пак бих минал по този път, независимо от трудностите, защото, когато си решил да промениш държавата и ситемата и да я видиш в състояние, в което смяташ, че трябва да бъде, ти винаги ще срещаш много трудности.

Аз искрено вярвам във вашия професионализъм и чест, във вашата безпристрастност и затова съм убеден, че ще бъда оправдан по всички обвинения.“

Кръстев обяви само, че не е извършил това, в което е обвинен, и не е принуждавал никого да извърши нещо против волята му.