Седем продемократични активисти бяха осъдени днес в Хонконг за организиране и участие на незаконни събирания по време на масовите антиправителствени демонстрации през 2019 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Сред осъдените са медийният магнат Джими Лай и 82-годишният активист Мартин Лий, наричан „бащата на демокрацията в Хонконг“. Те могат да получат до 10-годишни присъди.

Активистите бяха осъдени заради участието си в демонстрация на 18 август 2019 г. срещу законопроекта, създаващ възможност за екстрадиране на хора от Хонконг в Китай. Организаторите на протестната проява твърдят, че в нея са взели участие около 1,7 милиона души.

Преди провеждането на съдебното заседание поддръжници на обвиняемите се събраха пред сградата на съда, за да изразят недоволството си, като скандираха лозунги от сорта на „Да се противопоставим на политическото преследване“.

В Хонконг през втората половина на 2019 г. имаше сериозни демонстрации, предизвикани от намерението на китайските власти да наложат на Хонконг ново законодателство за екстрадицията. Властите в крайна сметка се отказаха от законопроекта, но демонстрациите продължиха, като понякога прерастваха в насилие между демонстранти и силите на реда.

Впоследствие Пекин възприе по-твърд подход и наложи на Хонконг закон за националната сигурност, а също така и промени в изборното законодателство, отбелязва Асошиейтед прес.